ΕΚΤ – Η πιο μεγάλη ώρα: «Κληρώνει» στις 11 Απριλίου για τα επιτόκια

ΕΚΤ – Η πιο μεγάλη ώρα: «Κληρώνει» στις 11 Απριλίου για τα επιτόκια
Photo: pixabay.com
Ο στόχος για τον πληθωρισμό και τα κυρίαρχα σενάρια.

Μετά από αρκετούς μήνες που τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ, μάλλον έφτασε η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η πιθανή μείωσή τους στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 Απριλίου.

Παρότι το κυρίαρχο σενάριο στο 26μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει ότι η πρώτη μείωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, υπάρχει μια μειοψηφική άποψη που υποστηρίζει την άμεση εφαρμογή αυτής της κίνησης, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Όπως διαβάσατε στο Fortune, ενισχύεται η άποψη πως οι επιτοκιακές μειώσεις πλησιάζουν, δεδομένου ότι για άλλο ένα τρίμηνο οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη έδειξαν σημάδια αποσυμπίεσης.

Ωστόσο η αλήθεια είναι, όπως επισημαίνει η ING, τα εισερχόμενα δεδομένα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο έχουν κάτι για τα περιστέρια αλλά και τα γεράκια, οπότε μάλλον θα μεταβούμε σε μια κατάσταση πολιτικής «αργών χεριών».

Ειδικότερα, τα σήματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δανείων και τους δείκτες εμπιστοσύνης ενθαρρύνουν την ομάδα των γερακιών να μη βιαστεί σε μειώσεις επιτοκίων.  

Ταυτόχρονα, η ελαφρώς ταχύτερη από το αναμενόμενο εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε να παρακινήσει ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να θέσουν και το ερώτημα γιατί να μην αρχίσουν οι μειώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιανουάριο «έβλεπαν» τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ η ανάπτυξη θα ήταν ελαφρώς αυξημένη τόσο το 2025 όσο και το 2026.

Δεδομένου του τρόπου λειτουργίας των μοντέλων της, η ΕΚΤ θα έπρεπε να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης για να φτάσουμε σε αυτά που θα αποκαλούσε η ΕΚΤ ευνοϊκά μακροοικονομικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μοναδικά ερωτήματα που απομένουν να απαντηθούν: πότε και κατά πόσο, αλλά όχι εάν θα μειωθούν οι συντελεστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχει εκφράσει τη στήριξή του για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είτε τον Απρίλιο είτε το αργότερο τον Ιούνιο, καθώς δεν αντιλαμβάνεται κάποιον σημαντικό κίνδυνο για μη επαναφορά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός συνέχισε τη σταθερή μείωσή του τον Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση στο 2,4%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση του δομικού πληθωρισμού στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο. Μόνο οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές, κυρίως λόγω αυξήσεων στις μισθώσεις, που παρέμειναν σταθερές στο 4% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

Παρά την πιθανή επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό, η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΚΤ επιθυμεί μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πριν ληφθεί απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων. Οι προσδοκίες είναι ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις αυξήσεις στις μισθώσεις, ώστε να ληφθεί απόφαση βάσει της εξέλιξης της κατάστασης. Εάν επιβεβαιωθεί η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις μισθώσεις και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, τότε αναμένεται η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τον Μάρτιο αναφέρεται ότι ο χρόνος για την πρώτη μείωση γίνεται ορατός, ενώ η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτήν ανεξαρτήτως της απόφασης της Fed. Οι προσδοκίες είναι ότι τον Ιούνιο θα αρχίσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με την αγορά να προβλέπει τρεις ή ακόμα και τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος.

Αν και η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία είναι διαφορετική, με ισχυρή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ επιθυμεί να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: