ΕΚΤ και πέντε ακόμη κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να μπουν στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα.

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες – του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας – συνεργάζονται για την αξιολόγηση των επιχειρημάτων για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων από τις ίδιες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ. Οι έξι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει, μαζί με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μία ομάδα για την ανταλλαγή σχετικής εμπειρίας.

Η ομάδα θα αξιολογήσει τα επιχειρήματα για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες – οικονομικά, λειτουργικά και επιλογές όσον αφορά τον τεχνικό σχεδιασμό τους, περιλαμβανομένης της διασυνοριακής διαλειτουργικότητάς τους. Θα ανταλλάσσει, επίσης, γνώσεις σχετικά με τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, ενώ θα είναι συντονισμένη με τους σχετικούς θεσμούς και forum, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) και την Επιτροπή για τις Υποδομές Πληρωμών και Αγορών (Committee on Payments and Market Infrastructures).

Πρόεδροι της ομάδας θα είναι ο Μπενουά Κερέ, επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας της BIS, και ο Τζον Κάνλιφ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.