ΕΚΤ: Σε αχαρτογράφητα ύδατα η Ευρωζώνη, εν μέσω επιβράδυνσης και καλπάζοντος πληθωρισμού

ΕΚΤ: Σε αχαρτογράφητα ύδατα η Ευρωζώνη, εν μέσω επιβράδυνσης και καλπάζοντος πληθωρισμού
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός; Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο Erik Nielsen, ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit...

Σε εγρήγορση θα πρέπει να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενόψει των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και της επικείμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν.

«Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα που επικρατεί, πρέπει να διαχειριστούμε τους δύο κινδύνους», είπε ο Λέιν, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

«Από τη μία πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία βέβαια θα μειώσει την πληθωριστική πίεση», πρόσθεσε.

«Έτσι, είναι πολύ σαφές το πλαίσιο για τις επόμενες δύο συναντήσεις μας, πρέπει να απομακρυνθούμε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που είχαμε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και να σεβαστούμε τα υπόλοιπα δεδομένα».

Σημειώνεται πως, πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια. Αλλά οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να κατανοήσουν τι κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού (αγορά ομολόγων) στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ πραγματοποίησε νωρίτερα αυτό τον μήνα έκτακτη συνεδρίαση, καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε δυσθεώρητα ύψη για τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 

Η ΕΚΤ είπε ότι θα αναπτύξει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων — ωστόσο, οι αγορές έμειναν να αναρωτιούνται πότε θα εφαρμοστεί το εργαλείο και πόσο μακριά θα φτάσει. Αυτές οι συνομιλίες έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει εκτεταμένη ανησυχία για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται.

«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός; Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο Erik Nielsen, ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια ξανά μετά το καλοκαίρι. Αυτό πιθανότατα θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εκτός αρνητικού εδάφους και θα σηματοδοτήσει μια στιγμή-ορόσημο για την κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί τα επιτόκια κάτω από το μηδέν από το 2014.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Λαγκάρντ θα συνεχίσει με αυξήσεις επιτοκίων με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής να σκοτεινιάζουν. Η ΕΚΤ τον Ιούνιο προέβλεψε ποσοστό ΑΕΠ 2,8% για την ευρωζώνη φέτος, αλλά οι οικονομολόγοι αρχίζουν να μιλούν για την προοπτική ύφεσης προς το τέλος του έτους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.