ΕΚΤ: Σε τροχιά σταθερότητας τα επιτόκια – Στο φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα μείωση

ΕΚΤ: Σε τροχιά σταθερότητας τα επιτόκια – Στο φθινόπωρο οι αποφάσεις για νέα μείωση
People walk past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building on September 14, 2023 ahead of the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Σε στάση αναμονής περνά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα επιτόκια να αγγίζουν το «ουδέτερο επίπεδο» του 2% και τον πληθωρισμό να υποχωρεί. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και η αναταραχή στην αγορά ομολόγων θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις.

Μετά από μια περίοδο διαδοχικών μειώσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2%, περιμένοντας το φθινόπωρο για την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής. Όπως διαβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές, ο στόχος της Φρανκφούρτης για την επίτευξη του «ουδέτερου επιπέδου» έχει επιτευχθεί, ενώ η συνεδρίαση του Ιουλίου αναμένεται να επικυρώσει την τρέχουσα στάση αναμονής.

Η επόμενη φάση αποφάσεων θα εξαρτηθεί από δύο κρίσιμους παράγοντες: τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ και την παγκόσμια δυναμική στην αγορά ομολόγων. Οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, εφόσον υλοποιηθούν, θα πλήξουν καίρια την ευρωπαϊκή οικονομία, με την ΕΚΤ να εξετάζει ως πιθανή αντίδραση νέα μείωση επιτοκίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat καταγράφουν πτώση του πληθωρισμού στο 1,9% τον Μάιο, από 2,2% τον Απρίλιο, ενισχύοντας τη στρατηγική παύσης μειώσεων. Παράλληλα, η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο, επίδοση καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αλλά παραμένει εύθραυστη σε ένα ασταθές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς η έντονη μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα. Το αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ – που αγγίζει το 6,5% του ΑΕΠ – και η συνακόλουθη αύξηση του χρέους εντείνουν τις ανησυχίες, ωθώντας επενδυτές να στραφούν προς την ευρωαγορά.

Το φθινόπωρο, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει το σύνολο των παραμέτρων – από τις εμπορικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό έως την επενδυτική συμπεριφορά – προκειμένου να αποφασίσει αν υπάρχει χώρος και ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: