ΕΚΤ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ κορωνοϊού επίπεδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό του ιού σημαίνει πως με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα παραμείνει «πολύ χαμηλότερα» του επιπέδου που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2019, για περίπου δύο χρόνια ακόμη.

Ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένει στο δεύτερο μισό του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ωστόσο δεν βλέπει επαναφορά στα προ κρίσης του κορωνοϊού επίπεδα, τουλάχιστον πριν τα τέλη το 2022.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της να αγοράσει 1,1 τρισ. ευρώ assets αυτό το έτος, ή και περισσότερα εάν χρειαστεί, προσφέροντας παράλληλα να πληρώσει τις τράπεζες εάν αυτές δανειζόταν από την ίδια και χορηγούσαν με τη σειρά τους δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της επιδημίας.

Στο ενημερωτικό της δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ανέμενε το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 15% αυτό το τρίμηνο πριν από μια «παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη» στο υπόλοιπο του έτους.

«Το ετήσιο ποσοστό με βάση το κακό σενάριο, αντικατοπτρίζει μια τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ η οποία μπορεί να φτάσει και το 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020, και θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη, με ρυθμούς ανόδου στο τρίμηνο περί το 6% και 3% αντιστοίχως, για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο», αναφέρει η ΕΚΤ.

Δήλωσε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό του ιού σημαίνει πως με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα παραμείνει «πολύ χαμηλότερα» του επιπέδου που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2019, για περίπου δύο χρόνια ακόμη.

Σχετικά άρθρα