Έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του ιού έμπολα στη Λιβερία

Έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του ιού έμπολα στη Λιβερία

Ενθαρρυντικά νέα από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της επιδημίας - Επιτακτική η χορήγηση πειραματικών φαρμάκων λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Στους 1.350 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με 106 νέους θανάτους το διάστημα από την 17η ως την 18η Αυγούστου σε τρεις χώρες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, καταγράφηκαν συνολικά 221 νέα κρούσματα του ιού, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε μέσα στις δύο ημέρες αυτές. Συνολικά 2.473 πιθανά, ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, ξέσπασαν σήμερα ταραχές αφού η κυβέρνηση απέκλεισε και έθεσε σε απομόνωση τη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά της πόλης, την συνοικία Ουέστ Πόιντ. Κάτοικοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και στρατιώτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν επίσης την αγορά Ουότερσαϊντ, μια από τις μεγαλύτερες στη Μονρόβια, λόγω της εγγύτητάς της στην φτωχογειτονιά των 75.000 κατοίκων.

Η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ διέταξε να αποκλειστούν οι περιοχές αυτές αφού το Σαββατοκύριακο πολίτες επιτέθηκαν σε ένα κέντρο απομόνωσης για ασθενείς του Έμπολα και οι 17 εξ αυτών διέφυγαν. Έκτοτε βρέθηκαν και νοσηλεύονται σε άλλο ιατρικό κέντρο, επίσης σε πτέρυγα απομόνωσης. Η πρόεδρος διέταξε επίσης να τεθεί η πόλη Ντόλο στη βόρεια ακτή της Λιβερίας σε απομόνωση.

Στη Λιβερία, έχουν αναφερθεί 972 κρούσματα Έμπολα και 576 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Θεραπεύθηκε ο Αμερικανός γιατρός που έλαβε το πειραματικό φάρμακο
Ένας Αμερικανός γιατρός ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα ενώ παρείχε φροντίδες σε ασθενείς στη Λιβερία έλαβε εξιτήριο από ένα νοσοκομείο των ΗΠΑ όπου του χορηγήθηκε θεραπεία με ένα πειραματικό σκεύασμα, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας είναι μέλος.

Στον Κεντ Μπράντλι, χορηγήθηκε ZMapp, ένα πειραματικό σκεύασμα το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια φούχτα ασθενείς μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική. Ο γιατρός είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στις ΗΠΑ από τη Λιβερία και σήμερα έλαβε εξιτήριο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Έμορι, στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της οργάνωσης Samaritan’s Purse.

Βρετανία: Επιτακτική η χορήγηση πειραματικών θεραπειών
Έως και 30.000 άνθρωποι πιθανόν χρειάζονται πειραματικές θεραπείες ή εμβόλια αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπιστεί η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία ως σήμερα, που πλήττει τη δυτική Αφρική, επισήμαναν σήμερα Βρετανοί επιστήμονες.

Ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει το δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών: καλούνται να αποφασίσουν πώς θα διανείμουν τις απειροελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες πειραματικών σκευασμάτων —η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι αναπόδεικτη— που έχουν ή είναι πιθανό να έχουν στη διάθεσή τους βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες των πειραματικών θεραπειών που τελούν υπό δοκιμή και ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο ως το τέλος της χρονιάς. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του Έμπολα.

Ο Όλιβερ Μπρέιντι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και συνάδελφοί του έκαναν μια σειρά υπολογισμών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία και προστασία είναι πολύ μεγάλος, ακόμη και με βάση σενάρια εξαιρετικά συντηρητικά. «Η ζήτηση πιθανόν είναι μεγαλύτερη από όσο συνειδητοποιούν οι πιο πολλοί», σημείωσε ο Μπρέιντι σε ένα σχόλιό του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

«Η ανάλυσή μας είναι χονδροειδής και έχει σαφείς περιορισμούς. Αλλά δείχνει πως για να υπάρξουν παρεμβάσεις θεραπείας και πρόληψης που θα γίνουν με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο, τα αποθέματα είναι αναγκαίο να αυξηθούν σημαντικά», εξήγησε. Όμως ο Μπρέιντι επισήμανε ότι προστασία χρειάζονται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι: μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, άνθρωποι που χειρίζονται τις σορούς για τις ταφές, προσωπικό οργανώσεων αρωγής κ.ά.

Ένα από τα ελάχιστα πειραματικά φάρμακα είναι το ZMapp, το οποίο ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση δύο Αμερικανών εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, χορηγείται τώρα σε τρεις Αφρικανούς εργαζομένους του κλάδου της υγείας που εμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας. Και για τα πέντε πρόσωπα αυτά οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται πολύ ενθαρρυντικές.

Ωστόσο η Mapp Biopharmaceutical, η εταιρεία που παράγει το πειραματικό φάρμακο, έχει ανακοινώσει ότι τα μικροσκοπικά της αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί. Συνεργάζεται με την Kentucky BioProcessing και τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να προχωρήσει σε παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας.

Υπάρχουν κι άλλα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάζονται, αλλά βρίσκονται ακόμη στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν το πρώτο βήμα των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με τον Μπρέιντι, τα διαθέσιμα αποθέματα όλων αυτών των πειραματικών φαρμάκων θα εξασφάλιζαν θεραπεία για μερικές δεκάδες ή στην καλύτερη περίπτωση εκατοντάδες ανθρώπους. Μόνο ένα φάρμακο, της Tekmira Pharmaceuticals , δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Τα υπόλοιπα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πρωτεύοντα πλην ανθρώπων.

Συνολικά υπάρχουν υπό δοκιμή 17 φάρμακα και 12 εμβόλια για τον Έμπολα, σύμφωνα με το BioWorld, ένα έντυπο της Thomson Reuters. Ορισμένα έχουν περιοριστεί σε δοκιμές σε ζώα και ορισμένα άλλα σε προκλινικές δοκιμές εδώ και μια δεκαετία και πλέον.

«Είναι αδιανόητο να σκεφτούμε πως όλοι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ή κινδυνεύουν να μολυνθούν θα λάβουν θεραπεία—απλά δεν υπάρχουν αρκετά πειραματικά φάρμακα για όλους», σχολίασε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα της ομάδας της Οξφόρδης. Όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί πιστεύει ότι η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο με τα τυπικά μέρα ελέγχου της μόλυνσης και την ενημέρωση των πολιτών.

«Αν ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την εμφάνιση της ασθένειας σε ανθρώπους, τότε η Ιστορία μας λέει ότι η καλύτερη πιθανότητα που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει αύριο και δεν θα λύσει το πρόβλημα που έχουμε σήμερα στη δυτική Αφρική», τόνισε ο Μπολ.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δωρίζει 800 ως 1.000 δόσεις ενός εμβολίου κατά του Έμπολα το οποίο είχε αναπτυχθεί σε ένα δημόσιο εργαστήρια στον ΠΟΥ, παρότι και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Άλλο ένα εμβόλιο της GlaxoSmithKline αναμένει την έγκριση του ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να αρχίσουν δοκιμές του σε ανθρώπους, και πιθανόν θα τη λάβει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Κόκκινος συναγερμός για τον ιό Έμπολα

Τα όπλα επιστρατεύει η Λιβερία κατά της εξάπλωσης του Έμπολα