Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη – Διάγγελμα Τσίπρα εντός των επόμενων ωρών

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη – Διάγγελμα Τσίπρα εντός των επόμενων ωρών

Δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο - Υπό τον πρωθυπουργό η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00. 

Υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα λάβει χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, τη λήψη αναγκαίων μέτρων, για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Καμμένος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει σε διάγγελμα και ανακοινώσεις.

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν μέχρι στιγμής εκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και γνωστοποιώντας στον Πρωθυπουργό την πρόθεσή τους για προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τζανακόπουλος: «Συνεχίζεται η προσπάθεια»

«Συνεχίζεται αυτή την ώρα μία μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» και δήλωσε ότι «πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης με συνέργεια πολλών υπουργείων». Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής». Αναφορικά με τους τραυματίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «μέχρι τώρα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία 156 ενήλικοι εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά ενώ έχουν διακομισθεί και 16 παιδιά που βρίσκονται εκτός κινδύνου».

Αναλυτικά ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «από χθες μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών». Επιπλέον ενημέρωσε ότι ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ αναμένεται αργότερα να έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν».

Πάνος Καμμένος: Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή μέσα στον αστικό ιστό

Σε ενημέρωση, για τις δραστηριότητες και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), στο οποίο συμμετείχαν αν. υπουργός Φώτης Κουβέλης και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου για τα θύματα και τις οικογένειες τους, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως ο αριθμός των ατόμων που έχουν διασωθεί από τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» έχει φτάσει τους 160, ενώ ανασύρθηκαν και 4 νεκροί. Οι έρευνες συνεχίζονται από τα πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για έναν αγνοούμενο.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, μια πρωτοφανή καταστροφή μέσα στον αστικό ιστό, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ραφήνας, αλλά και στην Κινέττα. Είδαμε για πρώτη φορά φωτιά μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα με πάρα πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Παράλληλα, τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν ήταν ευνοϊκά για την εξάπλωση της φωτιάς και οδήγησαν στον μεγάλο αριθμό θυμάτων» δήλωσε ο κ. Καμμένος για την κατάσταση των πληγέντων περιοχών μετά την αυτοψία που έκανε το πρωί με ελικόπτερο της ΠΑ συνοδευόμενος από τον κ. Κουβέλη και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος τόνισε πως με αυτές τις δύο πυρκαγιές αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Συμβούλιο ‘Αμυνας, κατά τη συνεδρίασή του, προχώρησε σε προγραμματισμό για τις κινήσεις των ΕΔ στις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, το ΣΑΜ -πέρα από τα προβλεπόμενα που γίνονται από τα στελέχη των ΕΔ- αποφάσισε τη διάθεση οργανωμένων περιπόλων εκπαιδευμένου προσωπικού, προς τις πολιτικές υπηρεσίες, για να καλύψουν πιθανές ανάγκες. Επιπρόσθετα έγινε αναδιοργάνωση των περιπόλων, που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, από στελέχη των ΕΔ και την Εθνοφυλακής, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Οι περίπολοι τέθηκαν στη διάθεση της πυροσβεστικής, ενώ, όπως ενημέρωσε ο ΥΕΘΑ, θα είναι ενισχυόμενες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΕΔ αλλά και συμμαχικών χωρών. Ακόμα, στις περιοχές θα πετάνε και αεροπορικά μέσα που θα μπορούν να δίνουν σαφέστερη εικόνα και πληροφορίες. Το ΣΑΜ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, θα χειριστεί τις πληροφορίες που θα έρθουν από τα UAV των συμμαχικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και να διεξαχθούν συμπεράσματα και για την πρόκληση των πυρκαγιών αυτών, αλλά και για τη διερεύνηση της κατάστασης.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα και στη διάθεση του συστήματος υγείας, αν και μέχρι στιγμής είναι λίγοι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε αυτά. Ανάμεσα τους και ένας πυροσβέστης που βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική μονάδα του 251, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Παρόλο που είναι πράγματι μια πρωτοφανής καταστροφή, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και έχει αναπτυχθεί με ό,τι μέσα διαθέτει. Όσον αφορά τις ΕΔ θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζούμε τις τελευταίες ώρες, αλλά και για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τα τελευταία γεγονότα».

Τέλος, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ομοιότητες ανάμεσα στις φωτιές του 2007 στην Ηλεία και τις τωρινές, αφού οι πρώτες αφορούσαν περισσότερο δασικές εκτάσεις και δεν ήταν μέσα στον αστικό ιστό, όπως οι χθεσινές.

«Είμαι σε επικοινωνία τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς, την περιφεριάρχη κ. Δούρου, και φυσικά τον πρωθυπουργό, που έχει τον γενικό συντονισμό και που σε όλη την διάρκεια της νύχτας και τώρα που μιλάμε συντονίζει τον κρατικό μηχανισμό. Επειδή έχουμε ζήσει και άλλες τέτοιες περιστάσεις αυτή την φορά υπάρχει καλός συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ του κρατικού μηχανισμού» κατέληξε ο κ. Καμμένος.