Έκτακτη σύνοδος της G-20 για το Αφγανιστάν, υπό ιταλική προεδρία

Έκτακτη σύνοδος της G-20 για το Αφγανιστάν, υπό ιταλική προεδρία
The G20 logo is pictured on June 28, 2021 on a balcony overlooking Matera on the eve of a G20 foreign and development ministers meeting held in the city. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Photo: AFP

Η ιταλική προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) οργανώνει σήμερα έκτακτη σύνοδο κορυφής, μέσω διαδικτύου, αφιερωμένη στην κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στην σύνοδο θα πάρουν μέρος τα μέλη της G20, με εκπροσώπηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ η Κίνα πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Γουάνγκ Γι. Πρόκειται να παρέμβει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες.

Στόχος της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να προσδιοριστούν κοινές δράσεις, δεδομένου του ότι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι Ταλιμπάν δεν σεβάστηκαν τις υποσχέσεις τους.

Τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της G20 είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διασφάλιση ελευθερίας εισόδου και εξόδου από το Αφγανιστάν, τόσο για τους Αφγανούς, όσο και για τους ξένους πολίτες.

Παράλληλα, σημαντικός στόχος θεωρείται η άσκηση πίεσης για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των γυναικών και να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με πλήρη πρόσβαση και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σημερινή σύνοδο θα αντιπροσωπεύσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να πετύχει την όσο γίνεται στενότερη στήριξη των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ από τις χώρες της G20, για να παρασχεθεί ευρεία ανθρωπιστική βοήθεια -η οποία να στηρίξει, κυρίως, τις πιο ευάλωτες κατηγορίες της κοινωνίας- και να ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να διακόψουν τις επαφές τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.