Έκτακτο Euroworking Group την Τετάρτη με τα πρώτα σημάδια προόδου

Τι ζητούν οι δύο πλευρές, ποια τα σημεία σύγκλισης και ποια "τα αγκάθια" στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

Συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Απριλίου, με τηλεδιάσκεψη προσδιορίστηκε μετά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group το Σάββατο στο Παρίσι.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%.

«Ουσιαστική και παραγωγική» χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση που έγινε το Σάββατο σε επίπεδο Βrussels Group, στο Παρίσι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά.

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί», επισήμανε το Σάββατο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε μία διευθέτηση που να επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, μ’ ένα τρόπο που να αποτρέπει τους όποιους κινδύνους» επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά, και «επειγόντως», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, διαμήνυσε ωστόσο από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Το δεύτερο σερί των διαπραγματεύσεων

Στο μεταξύ, για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα στο Παρίσι η συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών».

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το μεσημέρι. Η χθεσινή ξεκίνησε περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23:00.

Ποια τα σημεία σύγκλισης και ποια τα αγκάθια στο τραπέζι διαπραγμάτευσης

Η συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και δανειστών το Σάββατο ήταν πολύωρη, ενώ φαίνεται πως πλην της συνεδρίασης, υπήρξε και δείπνο εργασίας της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η συνεδρίαση του Brussels Group πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ ενώ από ελληνικής πλευράς στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.
Στο μικροσκόπιο του Brussels Group μπήκαν όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αναζητηθεί – και κατ’ επέκταση να βρεθεί – κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στη βάση της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που επιδιώκει η Αθήνα.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε αισιοδοξία πως θα επιτευχθεί σύγκλιση με τους εταίρους, σύγκλιση η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συμφωνία.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα