Εκτάκτως στην Κύπρο ο Πομπέο για τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο

Εκτάκτως στην Κύπρο ο Πομπέο για τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο
epa07839933 US Secretary of State Mike Pompeo delivers remarks to members of the news media at the State Department in Washington, DC, USA, 13 September 2019. Secretary Pompeo met with Foreign Minister of Brazil Ernesto Araujo, during which he took the opportunity to commend Brazil's support of Israel and recognition of opposition leader of Venezuela Juan Guaido. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ταξίδι του Πομπέο έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο, εξοργίζοντας την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο για να αναζητήσει μια ειρηνική λύση για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο Πομπέο θα πραγματοποιήσει συνομιλίες στην Κύπρο το Σάββατο μετά από ταξίδι στην Ντόχα, όπου θα βοηθήσει στην έναρξη των πολυαναμενόμενων συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν.

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο κλείδωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Φιλ Ρίκερ. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο θα συμπληρώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαμάχη «πρέπει να επιλυθεί με τρόπο διπλωματικό και ειρηνικό», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Ντόχα. «Θα δουλέψω λοιπόν και σε αυτό το έργο, προσπαθώντας να βεβαιωθώ ότι κατανοώ τους κινδύνους που συνδέονται με την προοπτική του λαού της Κύπρου», είπε.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο france24.com, ο Πομπέο έδωσε τα εύσημα στη Γερμανία για τη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των εντάσεων. Η Γαλλία δραστηριοποιείται επίσης στο ναυτικό τομέα και υποστήριξε ένθερμα την Ελλάδα και την Κύπρο. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν θα αποσυρθούν έτσι ώστε αυτές οι συνομιλίες να μπορούν να πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Πομπέο.

Το ταξίδι του Πομπέο έρχεται λίγο μετά τη μερική άρση των εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο, εξοργίζοντας την Τουρκία.