Εκτίμηση Citigroup: Ορατό το ενδεχόμενο να δούμε στα 100 δολάρια το φυσικό αέριο

Εκτίμηση Citigroup: Ορατό το ενδεχόμενο να δούμε στα 100 δολάρια το φυσικό αέριο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δραστική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία προέβη η Citigroup. Εκτιμά πλέον ότι μπορεί η τιμή να εκτιναχθεί ακόμη στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες.

Η Citigroup διπλασίασε τις προβλέψεις της για το ασιατικό και ευρωπαϊκό φυσικό αέριο για το επόμενο τρίμηνο, εκτιμώντας πως οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και τα 100 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές στην περίπτωση που έρθει ένας «βαρύς» χειμώνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί καθώς τα χαμηλά εποχιακά αποθέματα της Ευρώπης, η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και ο περιορισμός της προσφοράς από την Ρωσία έως τη Νιγηρία, οδηγούν σε «πόλεμο προσφοράς» λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι τιμές στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% αυτό το μήνα, κοντά στα 30 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές, ενώ στην Ευρώπη το LNG αυξάνεται περίπου κατά 40% στα 25 δολάρια ανά mmBtu. Οι αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ είναι μέχρι στιγμής πιο συγκρατημένες.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Citi οι μέσες τιμές το επόμενο τρίμηνο θα είναι συγκρατημένα υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο το δυσοίωνο σενάριο αναφέρει πως αν σημειωθούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα που θα αυξήσουν κατακόρυφα τη ζήτηση και οι τυφώνες στον κόλπο του Μεξικού διαταράξουν τις προμήθειες, η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 δολάρια ανά mmBtu ή 580 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμους όρους πετρελαίου.

Το ράλι στις τιμές μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Σε ανάλυσή του στις αρχές του μήνα, το Bloomberg ανέφερε πως το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου που καταγράφει ιστορικό υψηλό στις περισσότερες αγορές, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι ήδη «πληγωμένη» και προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα προειδοποιούσε πως ο ερχόμενος χειμώνας ίσως αποτελέσει ένα «επίπονο μάθημα» για τον κόσμο, αναφορικά με το πόσο σημαντικό για την οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει το συγκεκριμένο καύσιμο καθώς οι απαγορευτικές τιμές μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις όπως μειώσεις στους μισθούς μέσω του πληθωρισμού και μειώσεις στις δαπάνες που θα «παγώσουν» ξανά την αγορά.

Ακόμα χειρότερα όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, οι ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν μπορεί να αδρανήσουν ολόκληρα τμήματα της βιομηχανίας ή ακόμα και να προκαλέσουν διακοπές λειτουργίας σε μονάδες παραγωγής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.

Ωστόσο σύμφωνα με τη Citi, υπάρχει η πιθανότητα οι τιμές όχι μόνο να μην αυξηθούν αλλά και να μειωθούν κατά 70% έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους αν ο χειμώνας είναι πολύ ηπιότερος σε σχέση με το δυσοίωνο σενάριο.