Εκτός ELA και η Τράπεζα Πειραιώς: Μηδένισε την έκθεσή της στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας

Εκτός ELA και η Τράπεζα Πειραιώς: Μηδένισε την έκθεσή της στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς με το νέο λογότυπο, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν με γοργό ρυθμό την εξάρτησή τους από τον ELA.

Με γοργό ρυθμό μειώνουν τα δάνεια που πήραν το 2015 από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες και ήδη πριν από λίγες ημέρες εκτός ELA, καθώς μηδένισε την έκθεσή της, βρέθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. είχε προηγηθεί η Εθνική τον Δεκέμβριο του 2017), όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Το καλοκαίρι του 2015 τα δάνεια του ELA ανέρχονταν στα 88,9 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2016 σε 52,8 δισ. ευρώ και τώρα έχουν περιορισθεί σε μόλις 8,4 δισ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα.

Η μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s εκτιμά ότι τα capital controls θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2019. Παράλληλα κρίνει θετικά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τη χρήση του ELA στα 8,4 δισ. ευρώ.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, η Moody’s αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας, και τελικά εξαλείφοντας, τον ELA.

Η Εθνική ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που εξάλειψε πλήρως την έκθεση της στον ELA τον Δεκέμβριο του 2017. Ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο οίκος εκτιμά δε, ότι οι Alpha Bank και Eurobank θα εξαλείψουν την έκθεσή της στον ELA μέχρι τα τέλη του 2019.