Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Τσερνόμπιλ για 8η μέρα – Φόβοι για αύξηση ραδιενέργειας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πυρκαγιά που, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ξεκίνησε όταν ένας άνδρας έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσέρνομπιλ, προκάλεσε αύξηση της ραδιενεργούς δραστηριότητας στην περιοχή, ξυπνώντας τις όχι και τόσο μακρινές μνήμες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου, τον Απρίλιο του 1986.

Για όγδοη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι στην βιομηχανική ζώνη του Τσερνόμπιλ, κοντά στο ιστορικό κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, η παρουσία του οποίου σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία με την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε ποτέ στον πλανήτη.

Η πυρκαγιά που, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ξεκίνησε όταν ένας άνδρας έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσερνόμπιλ, προκάλεσε αύξηση της ραδιενεργούς δραστηριότητας στην περιοχή, ξυπνώντας τις όχι και τόσο μακρινές μνήμες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου, τον Απρίλιο του 1986.

Ο άνδρας που προκάλεσε την πυρκαγιά συνελήφθη από τις Αρχές, οι οποίες ωστόσο δεν εφησυχάζουν, καθώς η εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό, ιδιαίτερα όσο το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ενεργό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εστίες της πυρκαγιάς έχουν πλησιάσει πλέον τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ. Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης πριν από 34 χρόνια, ωστόσο, προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν όλες αυτές τις ημέρες στο σημείο, ελπίζοντας να στήσουν αναχώματα ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Οι φλόγες, ωστόσο, πλησιάζουν απειλητικά, καθώς το προσωπικό σπεύδει να καλύψει τη σαρκοφάγο κι εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκλυση της ραδιενέργειας από το έδαφος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Αρχές ανησυχούν μήπως φθάσει μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σε απόσταση κάπου 100 χιλιομέτρων και σε άλλες κατοικημένες περιοχές, την ώρα μάλιστα που η χώρα παλεύει και αυτή με το «τέρας» της πανδημίας.

Σύμφωνα με το κρατικό Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να φθάσουν τις επόμενες μέρες στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή όταν ο καπνός έχει απομακρυνθεί πολύ από την πυρκαγιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται εδώ και μέρες φαίνεται να τριπλασιάστηκε τα τελευταία 24ωρα, λόγω ισχυρών ανέμων που επικράτησαν στην περιοχή.

«Δίνουμε ολονύκτια μάχη, σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ για να το προστατέψουμε από τη φωτιά. Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της πυροσβεστικής, Κατερίνα Πάβολβα.

Σημειώνεται ότι 300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού στην πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη του 1986 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, που είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει αρχικά η ΕΣΣΔ, προκάλεσε έκλυση ραδιενεργού νέφους που εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν και επισήμως οι νεκροί από την καταστροφή ήταν 31, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω της καταστροφής υπολογίζεται σε χιλιάδες. Μέχρι σήμερα απαγορεύεται η κατοίκηση σε απόσταση 30 χλμ. από το Τσερνόμπιλ.

Επιτρέπεται, ωστόσο, σε όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο, η επίσκεψη με ειδικά γκρουπ ξενάγησης στη ζώνη αποκλεισμού, την κοντινή πόλη Πρίπιατ και το ίδιο το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου έχει κατασκευαστεί από το 2016 μια τεράστια σαρκοφάγος πάνω από τον αντιδραστήρα που είχε εκραγεί.