Εκτός ελέγχου η πανδημία στις περισσότερες χώρες – Ο ΠΟΥ δημιουργεί ειδική επιτροπή για τον κορωνοϊό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας της Covid-19 κααι την απάντηση που δόθηκε από τις κυβερνήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας της Covid-19 και την απάντηση που δόθηκε από τις κυβερνήσεις.

Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ συμφώνησαν να ηγηθούν της επιτροπής και να επιλέξουν τα μέλη της, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης των αντιπροσώπων των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος επισήμανε πως τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είχαν ζητήσει ομόφωνα τον Μάιο να αξιολογηθεί η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης εναντίον των «διαιρέσεων» της διεθνούς κοινότητας που «δίνουν το πλεονέκτημα» στον κορονοϊό, δύο ημέρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι αποσύρονται από τον οργανισμό.

«Οι διαιρέσεις ανάμεσά μας δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό» και «δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία, αν είμαστε διαιρεμένοι», υπογράμμισε ο Τέντρος απευθυνόμενος στους διπλωμάτες των κρατών μελών.

«Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι εκτός ελέγχου σε πολλές χώρες»

«Γνωρίζουμε ότι όταν οι χώρες υιοθετούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη σε θεμελιώδη μέτρα δημόσιας υγείας, βρίσκουν, απομονώνουν, κάνουν τεστ και διαχειρίζονται κρούσματα, καθώς και τις επαφές τους και τις βάζουν σε καραντίνα, η επιδημία Covid-19 μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο Δρ Tedros. «Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ιού δεν είναι υπό έλεγχο. Επιδεινώνεται», πρόσθεσε και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να μάθει από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.

Από τότε που ο κορωνοϊός καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, πάνω από 12 εκατομμύρια περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από 3 εκατομμύρια αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.