Εκτός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα ακίνητα ως 300.000 ευρώ

Εκτός του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τίθενται τα ακίνητα με αξία έως 300.000 με συμφωνία μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Oικονομίας.

Τον ξαφνικό θάνατο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού φαίνεται ότι γλυτώνουν τα ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω από 300.000 ευρώ που είναι υποθηκευμένα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ Παπαδημητρίου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Η συμφωνία ωφελεί και τις δύο πλευρές καθώς σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, τα ακίνητα μέχρι αυτήν την αξία έχουν σήμερα πολύ χαμηλότερη εμπορική αξία και άρα ακόμη και έβγαιναν στο σφυρί το κέρδος θα ήταν μικρό . Από την άλλη θα απασχολούσε προσωπικό των τραπεζών το οποίο με βάση της οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας θα πρέπει να κυνηγήσει τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» οι οποίοι συνεχίζουν να διαφεύγουν των αναγκαστικών μέτρων στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την άλλη το υπουργείο Οικονομίας θα μπορεί να ισχυριστεί χωρίς μεγάλη δυσκολία ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν τις ακραίες περιπτώσεις μεγάλων και ακριβών ακινήτων τα δάνεια των οποίων σκόπιμα καθυστερούν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με την εξαίρεση των μικρών ακινήτων μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα ο στόχος που έχει θέσει και η ΤτΕ και σε συμφωνία με το ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (SSM) για την εκκαθάριση ενυπόθηκων δανείων ύψους περίπου 12 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του 2019.

Παράλληλα βέβαια το ξεκαθάρισμα θα επιτρέψει και την ταχύτερη λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κάτι για το οποίο πιέζει ασφυκτικά και η EKT και ο SSM. Ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δίδοντας τις πρώτες εντολές προς δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για ακίνητα τα οποία βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Πηγή: news247.gr