Εκτός τόπου και χρόνου η τρόικα

Εκτός τόπου και χρόνου η τρόικα

Ζητάει νέες απολύσεις και θέτει ζήτημα κατώτατου μισθού – Δήλωση επαρκούς προόδου ψάχνει η Ελλάδα από το Eurogroup. 

Να διαλύσει το δημόσιο τομέα της Ελλάδας έχει βαλθεί μάλλον η τρόικα, θέτοντας παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα χτυπάει «κόκκινο», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν νέες απολύσεις στο Δημόσιο και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα η τρόικα φέρεται να ζητάει 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015 και πρώτο μισθό 586 ευρώ για τον νεοδιοριζόμενο στο Δημόσιο. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και από υπουργούς που υποστηρίζουν το μνημόνιο, όπως αναφέρει η Real News. Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός κατώτατος μισθός στο Δημόσιο για πρωτοδιοριζόμενο ΥΕ είναι 780 ευρώ μικτά (584 καθαρά) και τον ΔΕ 858 ευρώ μικτά (643 καθαρά). Με τη νέα πρόταση οι καθαρές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα πέσουν στα 440 ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνησης φαίνεται ότι δέχεται η μείωση να είναι περί τα 100 ευρώ στις μικτές αποδοχές των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο με στόχο να δοθεί το «πλεόνασμα» στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να μειωθεί το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν συνολικά ακόμη 5.000 απολύσεις μέσα στο 2015, την ώρα που ακόμη δεν έχουν κλείσει ακόμη ούτε οι 4.000 απολύσεις του 2013, πόσo μάλλον οι 11.000 του 2015.

Διαβάστε ακόμη: Οι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

H τρόικα ζητάει να θιγούν τα επιδόματα πολυτελείας
Επίσης η Τρόικα εγείρει θέμα τριετιών, κάτι που είναι εξίσου σοβαρό καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα όχι μόνο γι’ αυτούς που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Ωστόσο οι τριετίες έχουν ήδη παγώσει που σημαίνει ότι όποιος συμπληρώνει τρία χρόνια, δεν παίρνει πλέον αύξηση. Φαίνεται όμως ότι η τρόικα επιζητεί να θιγούν τα επιδόματα πολυετίας που συνεχίζουν να αποδίδονται στους εργαζόμενους κυρίως μέσω των κλαδικών συμβάσεων. Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μην ανοίξει καμία συζήτηση σε αυτή τη φάση για τον κατώτατο μισθό και τα επίδομα και το ζήτημα να ανοίξει το 2017.

Για τη συγκεκριμένη χρονιά, το υπουργείο Εργασίας έχει ούτως ή άλλως προγραμματίσει να ενεργοποιήσει το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) έτσι ώστε αυτός να προκύπτει με βάση μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η πορεία της ανεργίας κλπ.

Όσον αφορά στο θέμα της κήρυξης της απεργίας, τέθηκε το ζήτημα η απόφαση να λαμβάνεται όχι με την πλειοψηφία των παρευρισκομένων σε μια συνέλευση, αλλά με βάση την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Και μόνο αυτή η αλλαγή, θα δυσχεράνει εξαιρετικά τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης για απεργία.

Από την άλλη, το ζήτημα της ανταπεργίας (lockout) του εργοδότη δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε θα φανεί στην πράξη αν το θέμα τέθηκε ως «πυροτέχνημα» ή για λόγους ουσίας από την πλευρά της Τρόικας. Η Ελλάδα είχε νομοθετήσει το δικαίωμα του εργοδότη στην ανταπεργία το 1976 ως απάντηση της τότε κυβέρνησης στις απεργιακές κινητοποιήσεις της εποχής. Ο νόμος καταργήθηκε, ενώ πλέον το ζήτημα του lockout αντιμετωπίζεται από εργατολόγους και ως αντισυνταγματικό μέτρο.

Τι απαντάει η κυβέρνηση
Μιλώντας, στο Mega, αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις ενόψει και του σημερινού Eurogroup, ο κ.Κεδίκογλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αφήνοντας ανοιχτό ωστόσο το ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα τελείωσαν. Δεν το συζητάμε. Τα διαρθρωτικά μέτρα έμειναν», ξεκαθάρισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την επόμενη Κυριακή. Παράλληλα, ο κ.Κεδίκογλου διέψευσε και τα όσα ακούγονται αναφορικά με τις απολύσεις στο δημόσιο για το 2015 διαχωρίζοντάς τις από το μέτρο της κινητικότητας.

«Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων για το 2015. Μην μπλέκετε τις απολύσεις με την κινητικότητα», σημείωσε και διευκρίνισε πως η κατάργηση της τριετίας στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Διαβάστε επίσης: H ώρα των τραπεζών

Δήλωση επαρκούς προόδου ζητάει η Ελληνική πλευρά
Στο μεταξύ η ελληνική πλευρά αναμένει μία δήλωση «επαρκούς προόδου» τής εν εξελίξει αξιολόγησης από το σημερινό Eurogroup . Πλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία έως την ερχόμενη Κυριακή, καθώς έχει υπάρξει προσέγγιση στα περισσότερα πεδία της διαπραγμάτευσης.

«Διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», λένε χαρακτηριστικά στο οικονομικό επιτελείο. Την ίδια ώρα, όπως τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι μέχρι τώρα διαφωνίες δεν έχουν επηρεάσει το κλίμα και την αποδοχή της Ελλάδας από τις αγορές.

Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη σύγκλιση στο θέμα των τραπεζών και από το γεγονός ότι το θέμα έκλεισε πριν τη σημερινή συνεδρίαση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Π. Τόμσεν το απόγευμα του Σαββάτου, στέλεχος του υπουργείου υπογράμμισε πως «πάμε με λυμένο το θέμα των τραπεζών στο Εurogroup». Δηλαδή, δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της τρόικας.

«Αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών», προσέθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική Τράπεζα», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Διαβάστε σχετικά: Το ζήτημα των τραπεζών θεωρείται λήξαν