Εκτόξευση για τη μετοχή της Meta, παρά τα χαμηλότερα έσοδα την τελευταία δεκαετία

Εκτόξευση για τη μετοχή της Meta, παρά τα χαμηλότερα έσοδα την τελευταία δεκαετία
Mark Zuckerberg officially announces on Thursday Oct 28, 2021 the new name for Facebook: Meta. The rebrand is about solidifying the social media giant as being about the metaverse, which Zuckerberg sees as the future of the internet. Mark Zuckerberg officially became the CEO and chairman of Meta. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP

Τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων από τότε που εισήλθε στο αμερικανικό χρηματιστήριο, δηλαδή την τελευταία δεκαετία, κατέγραψε η μητρική της Facebook, Μeta, με τη μετοχή της, παραδόξως, να εκτινάσσεται, καθώς τα κέρδη ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, η εταιρεία για το α’ τρίμηνο του 2022 σημείωσε κέρδη  7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα περίπου 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα και με στοιχεία του S&P Capital IQ. 

Τα έσοδα ανήλθαν σε 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, παρά την πίεση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την αλλαγή στα privacy settings της Apple, που έχουν επιβαρύνει τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

To guidance

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει συνέχιση των αρνητικών τάσεων στο τρέχον τρίμηνο, επικαλούμενη την αδυναμία που διαπιστώνεται λόγω του αντικτύπου της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Προέβλεψε δε έσοδα σε ένα εύρος από 28 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο – οι αναλυτές ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια. 

Παρ’ όλα αυτά, τα απροσδόκητα ισχυρά κέρδη και οι προβλέψεις για χαμηλότερα κόστη για το υπόλοιπο του έτους φάνηκε να έδωσαν ώθηση τους επενδυτές, που μετασυνεδριακά ώθησαν τη μετοχή της Meta στο +20%. 

Η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές της για τα έξοδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στα 87 έως 92 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 90 έως 95 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν «καλύτερα από αυτό το οποίο φοβούνταν η Wall Street», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Brent Thill. Τα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία παράγουν σχεδόν όλα τα έσοδα της εταιρείας, ήταν 26,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές ήλπιζαν για έσοδα 27,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Αν μη τι άλλο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας: Το Κρεμλίνο απαγόρευσε το Facebook, ενώ η αρμόδια επιτροπή μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπόδισε τους Ρώσους διαφημιστές να συναλλάσσονται με την πλατφόρμα. Η Meta είπε ότι ο αριθμός των εμφανίσεων διαφημίσεων στις εφαρμογές της αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή που χρέωνε ανά διαφήμιση μειώθηκε κατά 8%. 

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής, είπε ότι τα πολυετή έργα της, όπως τα στοιχήματα στην τεχνητή νοημοσύνη και το μετασύστημα, θα περιοριστούν, «δεδομένων των σημερινών επιπέδων ανάπτυξης της επιχείρησής μας». 

«Αυτές οι επενδύσεις θα είναι σημαντικές για την επιτυχία και την ανάπτυξή μας με την πάροδο του χρόνου, επομένως συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να τις ολοκληρώσουμε», είπε στους επενδυτές την Τετάρτη. 

Το τμήμα Reality Labs της εταιρεία, που έχει αντικείμενο την εικονική πραγματικότητα, είχε καθαρή απώλεια 3 δισ. δολαρίων το τρίμηνο με έσοδα 695 εκατ. δολάρια. 

Η «οικογένεια» των εφαρμογών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp, κατέγραψε 2,87 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 6% από έτος σε έτος. 

Η αύξηση των ενεργών χρηστών ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, τη στιγμή που οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά πόσοι χρήστες, ιδιαίτερα νεότεροι, βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το TikTok, ένα πιο ελκυστικό μέρος για να περάσουν το χρόνο τους στο διαδίκτυο. 

Ο Ζάκερμπεργκ προανήγγειλε την ανάπτυξη του Reels, ενός νέου TikTok που η εταιρεία πρόσθεσε πρόσφατα στην εφαρμογή Instagram. Η Sheryl Sandberg, διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργίας, είπε ότι η εταιρεία διέκρινε δυνατότητες στην εφαρμογή ενός μοντέλου διαφήμισης για τη Reels.