Εκτοξεύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του Spotify

Εκτοξεύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του Spotify
epa06643090 A giant sign of digital media streaming service 'Spotify' decorates the front of the New York Stock Exchange (NYSE) before the company's Initial Public Offering (IPO) in New York, New York, USA, 03 April 2018. EPA/JUSTIN LANE
Αυξημένοι και οι συνδρομητές της πλατφόρμας.

Εκτοξεύθηκαν κατά 460% τα κέρδη της Spotify για το γ’ τρίμηνο, παρουσιάζοντας καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς συνδρομητών. Τα έσοδα της μεγαλύτερης πλατφόρμας μουσικών υπηρεσιών στο διαδίκτυο ανήλθαν στα 241 εκατ. ευρώ, ήτοι 36 λεπτά η μετοχή, από 43 εκατ. ή 23 λεπτά ανά μετοχή το γ΄ τρίμηνο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ζημιές 29 λεπτών ανά μετοχή.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28% στο 1,73 δισ. ευρώ, ελαφρώς πιο ψηλά από το 1,72 δισ. ευρώ των εκτιμήσεων.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει το δ’ τρίμηνο του 2019 οι συνδρομητές να φθάσουν τα 120 εκατ. με 125 εκατ.

Στην ίδια ανακοίνωση η Spotify έκανε γνωστό ότι ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Μπάρι Μακ Κάρθι θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο και τη θέση του θα πάρει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολ Βόγκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Spotify έκανε κάποιες αλλαγές στην εφαρμογή του προκειμένου να επικεντρωθεί στα podcasts, κάτι το οποίο φαίνεται πως επηρέασε θετικά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Ο αριθμός των ανθρώπων που ακούν podcasts πλέον στην πλατφόρμα αυξήθηκε περίπου κατά 40%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα κέρδη της εταιρείας.

Πλέον περίπου 500.000 εκπομπές podcast φιλοξενούνται στην πλατφόρμα. Τα podcasts είναι «ξεκάθαρα ένα αναπτυσσόμενο παγκόσμιο φαινόμενο», δήλωσε το Spotify. Το Spotify μάλιστα δήλωσε ότι όσοι παρακολουθούν podcasts είναι πιο πιθανό να αναβαθμίσουν τη συνδρομή τους από δωρεάν σε επί πληρωμή. Πράγματι, ο αριθμός των επί πληρωμή συνδρομητών αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά 26 εκατ. στο διάστημα των 12 μηνών έως τα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, φθάνοντας τους 113 εκατ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, πλέον το Spotify συνεχίζει να επικρατεί έναντι των ανταγωνιστών του, που περιλαμβάνει την Apple και την Amazon. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι διπλασίασε τον αριθμό των χρηστών της πλατφόρμας της σε σχέση με την Apple και ότι έχει περισσότερους χρήστες σε σχέση με την Amazon.

Η Apple και η Amazon δεν δημοσιοποιούν συχνά το πόσους χρήστες έχουν οι μουσικές τους υπηρεσίες. Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι το Apple Music είχε πάνω από 50 εκατ. συνδρομητές.