Η Ιταλία κάνει άνω κάτω τις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η Ιταλία κάνει άνω κάτω τις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων

Ο φόβος για τη δημιουργία νέα κύκλου αβεβαιότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Ρώμη χτυπά και την Ελλάδα.

Στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου “επιστρέφουν” οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ημέρων υπό τον φόβο των αγορών από τις εξαγγελίες στην Ιταλία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των λαϊκιστικών κομμάτων Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 4,48% από 4,04% που ήταν η μέση απόδοση του τίτλου τον Απρίλιο στην ΗΔΑΤ.

Αντιστοίχως ανοδικά κινούνται και οι απόδοσεις των πιο βραχυχρόνιων ομολόγων, με αυτή του 5ετούς να κυμαίνεται στο 3,55% από 4,04% (μέση απόδοση Απριλίου) ενώ του 7ετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 4,06% από 3,67% αντιστοίχως.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων πήραν την ανιούσα μετά τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και είχε πραγματοποιηθεί η έξοδος στις αγορές με την έκδοση του νέους 7ετούς ομολόγου.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την έκδοση αυτή, περί τα τέλη Ιανουαρίου, η απόδοση του 10ετους ομλόγου κυμαίνονταν στο 3,7%.

Αναστάτωση ακόμη και στη Γερμανία

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ιταλίας σημείωσε άλμα σε υψηλό επτά και πλέον μηνών σήμερα, ενώ οι μετοχές στο Μιλάνο υποχώρησαν ύστερα από τη συμφωνία που υπέγραψαν δύο αντισυστημικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεσμευόμενα σε αύξηση των δαπανών.

Μετά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος των δύο κομμάτων, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα έναντι του δολαρίου.

Στη συμφωνία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων, κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές τους προτάσεις έχουν μετριαστεί. Ωστόσο η συμφωνία θέτει την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη της, σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης του χρέους της.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης, σκαρφαλώνοντας στο 2,22%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφει άνοδο άνω των 30 μονάδων βάσης και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο του 2015.

Αυτό οδήγησε τη διαφορά έναντι των αποδόσεων των 10ετών γερμανικών Bund στις 159 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου.