Ελ Εριάν: Ο πληθωρισμός έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αλλάξουν πολιτική

Ελ Εριάν: Ο πληθωρισμός έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αλλάξουν πολιτική

Δεν είναι πολλές οι φορές που ο διακεκριμένος επιστήμονας και επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από την αγορά. Όσες φορές, δε, το έχει πράξει αισθάνεται εξαιρετικά άβολα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο σκεπτικισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένος.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι θιασώτες ενός σεναρίου Goldilock, δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες είναι χλιαρή – ούτε υπερθερμαίνεται ούτε ψύχεται.

Φυσικά, κάτι τέτοιο, αν ισχύει, δεν προοιωνίζεται χρηματοπιστωτικούς και άλλους κινδύνους. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, από πρόσφατη έρευνα της Bank of America, στις αγορές κυριαρχεί επί του παρόντος ένα αφήγημα το οποίο βασίζεται σε τρεις υποθέσεις: διαρκής υψηλή παγκόσμια ανάπτυξη. παροδικός πληθωρισμός · και φιλικές κεντρικές τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν ωθήσεις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν ρίσκο σε πρωτόγνωρα ύψη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ελ Εριάν, τίποτα δεν προμηνύει η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή – αν και θεωρεί πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή δεν πρόκειται να αυστηροποιήσουν άμεσα τη νομισματική τους πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, πεδίο ανησυχίας αποτελεί η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος, κατά την άποψη του διακεκριμένου οικονομολόγου, μόνο παροδικός δεν είναι. 

Οι ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο προσφοράς και πως η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι άφθονες. Η προσφορά εργασίας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επίσης, με τους μισθούς να αυξάνονται δυσανάλογα. Επιπλέον, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν έχουν ξεπεραστεί – ούτε πρόκειται να ξεπεραστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σεβαστούμε την πιθανότητα ενός σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει ρυθμιστεί και συνδεθεί με έναν χαμηλότερο και πιο σταθερό πληθωρισμό.

Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που τόσο η Fed όσο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες πρέπει να λάβουν υπόψη, καταλήγει ο Ελ Εριάν.