El Erian: Το μόνο σίγουρο είναι πως η ύφεση θα είναι βαθιά και διαρκής

El Erian: Το μόνο σίγουρο είναι πως η ύφεση θα είναι βαθιά και διαρκής
Το ερώτημα πλέον είναι το βάθος και η διάρκειά της» σημειώνει στο Fortune ο διακεκριμένος οικονομολόγος και ιδρυτής της Pimco, Mohamed El Erian.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εν τω μέσω μιας μεγάλης οικονομικής καταιγίδας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, της κρίσης Ενέργειας στην Ευρώπη και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, που οδήγησαν τη στερλίνα σε κατάρρευση.

Και τώρα, με τις εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων από τη συντηρητική βρετανική κυβέρνηση, όπως ομονοούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η ύφεση είναι μια βεβαιότητα…

«Ναι, η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Το ερώτημα πλέον είναι το βάθος και η διάρκειά της» σημειώνει στο Fortune ο διακεκριμένος οικονομολόγος και ιδρυτής της Pimco, Mohamed El Erian. Με αυτή την άποψη συμπαρατάσσεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, o οποίος σημαίνει συναγερμό για τις οικονομικές προοπτικές της Μεγάλης Βρετανίας. «Η ύφεση θα είναι βαθιά και θα τραβήξει σε μάκρος» επεσήμανε, προσθέτοντας: «Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Οι οικονομολόγοι έσπευσαν να επικρίνουν τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, για το σχέδιο δαπανών της κυβέρνησής της αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι θα χρησιμεύσει μόνο στην αύξηση του χρέους και στην επιδείνωση του πληθωρισμού.

Ακόμη και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπαν ότι οι νέες πολιτικές δεν έχουν νόημα στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον. «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», ανέφεραν σε δήλωση. «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να συνάδει ως προς τη στοχοθεσία με τη νομισματική πολιτική».

Οι αγορές αντέδρασαν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει sell off στα βρετανικά ομόλογα, ενώ η λίρα άγγιξε για λίγο ένα ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η κατάσταση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα που η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναγκάστηκε να παρέμβει την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, θα αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα(«gilts»), για να στηρίξει την αγορά χρέους και να αποτρέψει την κατάρρευση των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίζονται στις λεγόμενες στρατηγικές «επενδύσεων με γνώμονα την ευθύνη» (LDI), αναγκάστηκαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να καλύψουν margin calls, τα οποία απείλησαν να δημιουργήσουν έναν βρόχο ανατροφοδότησης και μια κατάρρευση της αγοράς .

«Εάν η δυσλειτουργία σε αυτήν την αγορά συνεχιζόταν ή επιδεινωνόταν, θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η BoE.

Ο Mohamed El-Erian είπε στο Fortune ότι ενώ η κίνηση της BoE να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν πιθανώς απαραίτητη, η αναστροφή της πολιτικής από μια στάση καταπολέμησης του πληθωρισμού σε μια υποστηρικτική προσέγγιση που διοχετεύει ρευστότητα στις αγορές δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα.

Ο El-Erian, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz, υποστηρίζει ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της BoE και οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της Truss λειτουργούν ενάντια σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο απώτερος στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου: η μείωση του πληθωρισμού. Αυτή η «ασυνέπεια», κατά την άποψή του, απλώς επιδεινώνει τον κίνδυνο αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων.