Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία – Βέτο από Κύπρο στο ζήτημα της Λευκορωσίας

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία – Βέτο από Κύπρο στο ζήτημα της Λευκορωσίας
epa08686490 European High Representative of the Union for Foreign Affairs Josep Borrell gives a press briefing at the end of a Foreign affairs ministers council in Brussels, Belgium, 21 September 2020. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Λευκωσία απέτρεψε την ομοφωνία στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Με την Κύπρο να αντιδρά έντονα έληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Αιτία αντίδρασης της Λευκωσίας ήταν η απροθυμία της ΕΕ να ρίξει στο τραπέζι την κουβέντα περί κυρώσεων στην Τουρκία, προκαλώντας έτσι το κυπριακό βέτο στις προτεινόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Ερωτηθείς για τις προηγούμενες αποφάσεις των ΥΠΕΞ ο κος Μπορέλ διευκρίνισε ότι αποφασίσαμε ότι θα προσθέσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη λίστα που ήδη υπάρχει για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ το «συντομότερο δυνατό». Όσο δε για την Τουρκία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι στην Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα αναλύσουν την κατάσταση με την Τουρκία, ώστε να χειριστούν το θέμα. Θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα λάβουμε.

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα» έσπευσε πάντως να πει. Απλά είπα ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί δεν συμφωνεί μια χώρα. Δεν μπορώ να πω πως θα λυθεί το θέμα από τους ηγέτες. Εχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας στο Βερολίνο και είπαμε στο Βερολίνο ότι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση -και δεν έχει αλλάξει στάση σε ότι αφορά την Κύπρο- θα πρέπει να σκεφτούμε τις κυρώσεις. ΤΗν ίδια στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις και πολλά κράτη-μέλη σκέφτηκαν ότι πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής για να το εξετάσουμε.

Δένδιας: Θετικό δείγμα η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».