«Ελάτε να βγάλουμε Πρόεδρο κ.Τσίπρα, αλλιώς…»

«Ελάτε να βγάλουμε Πρόεδρο κ.Τσίπρα, αλλιώς…»

Από τη μία συναίνεση και από την άλλη αντιπαράθεση με αφορμή και τα stress tests. Τι επιδιώκει το Μαξίμου;

της Βίκυς Σαμαρά

Ως ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και ως μία ευκαιρία ενίσχυσης της επιχειρηματολογίας της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε η κυβέρνηση τα χθεσινά αποτελέσματα των τραπεζικών τεστ αντοχής.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ στο σχέδιο της επόμενης ημέρας διευκολύνει άλλωστε τη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού μηχανισμού, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση θέτει ως χρονικό όριο των συζητήσεων με την τρόικα αυστηρά τον Δεκέμβριο, υψηλόβαθμες πηγές ωστόσο παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πως η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει και έτσι να αποτελέσει το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής.

Εφόσον δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου έχει ατύπως δρομολογηθεί η συμφωνία σε συνδυασμό με τη διευθέτηση του χρέους, οι βουλευτές θα κληθούν στις αρχές του επόμενου έτους να αποφασίσουν ουσιαστικά εάν αυτή θα εφαρμοστεί ή εάν θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Στη δεύτερη περίπτωση το δίλημμα «συνετή έξοδος ή πειράματα με το ΣΥΡΙΖΑ» θα τεθεί στους ψηφοφόρους.

Μέχρι τότε, η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους, όπως έδειξε και η χθεσινή σκληρή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αναβίωση της απειλής για bank run και προειδοποιήσεις για τους κινδύνους σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση εφαρμόσει τις προτάσεις της.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαψεύδουν ότι οι εταίροι και δανειστές επιθυμούν η τελική συμφωνία να έχει και την υπογραφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας το ζήτημα σε διαφορετικό επίπεδο: Είτε με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ είτε χωρίς, το σχέδιο εξόδου στη μεταμνημονιακή εποχή έχει ήδη δρομολογηθεί και καθώς η προληπτική γραμμή πίστωσης ουσιαστικά αποκλείει δυνατότητα χρηματοδότησης σε περίπτωση υπέρβασης δημοσιονομικών στόχων, τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης θα είναι δεμένα καθώς θα έχει να επιλέξει είτε τη ζούγκλα των αγορών είτε ένα ακόμη μνημόνιο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το πεδίο στο οποίο θα ζητηθεί η συναίνεση του κ. Τσίπρα θα είναι διαφορετικό και αφορά στην εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου: Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα καλέσει δηλαδή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμβάλλει ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν νέα αναταραχή στις αγορές και άρα να καταστήσουν τον υποχρεωτικό δανεισμό με τον ένα ή άλλο τρόπο μονόδρομο.

Πάντως στο Μαξίμου αισιοδοξούν πως ούτως ή άλλως, όσο τα κομμάτια του παζλ της συμφωνίας με τους εταίρους μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους, οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αυξάνονται.

Στον απόηχο των stress tests, αλλά και εν όψει της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης, στην οποία το ασφαλιστικό παραμένει η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, ο κ.Σαμαράς ενδέχεται να συναντηθεί ξανά την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: News247.gr