Ελληνικός Χρυσός: «Στον αέρα» 1.100 θέσεις εργασίας σε Σκουριές, Ολυμπιάδα

Ελληνικός Χρυσός: «Στον αέρα» 1.100 θέσεις εργασίας σε Σκουριές, Ολυμπιάδα
ELDORADO GOLD PAUL WRIGHT ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η επένδυσή μας χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Eldorado Gold. 

Στα άκρα βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Eldorado Gold και της κυβέρνησης, με την εταιρεία να ανακοινώνει «πάγωμα» των επενδύσεων της στην Ελλάδα. Μάλιστα για το θέμα έδωσε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πωλ Ράιτ, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις για αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές και πιθανή αναστολή της Ολυμπιάδας.

Η απόφαση για τις Σκουριές αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής εντός του επόμενου τριμήνου , ενώ άλλες 500 θέσεις στο έργο της Ολυμπιάδας απειλούνται αν δεν εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι επενδύσεις στο μεταλλείο Στρατωνίου ενώ, σε καθεστώς συντήρησης τίθενται και τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη.

Στις Σκουριές απασχολούνται σήμερα 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.

Δείτε την ανακοίνωση της εταιρείας ΕΔΩ

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Ράιτ σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι “το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο”.
Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. «Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει».

Σε ερώτηση για το αν οι κινήσεις της εταιρίας σχετίζονται με την πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. «Για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία με το Δημόσιο. Δεν πρέπει η διαδικασία να είναι τόσο επώδυνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση αν θα συνιστούσε σε ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι «θα ήταν δύσκολο να πω ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσετε εκατομμύρια δολάρια αλλά η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό». Συνέδεσε πάντως την υπόθεση των μεταλλείων με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων λέγοντας ότι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους οποίους προσκαλούν οι υπουργοί βλέπουν το παράδειγμα της Eldorado.

Η διοίκηση της εταιρίας θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6μμ με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 αύριο το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Διαβάστε ακόμη:  Σκουρλέτης για Σκουριές: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

H ανακοίνωση – απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε. Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.

Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.