Eldorado Gold: Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει την επένδυση στις Σκουριές

Eldorado Gold: Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει την επένδυση στις Σκουριές

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στις Σκουριές, θα αποχωρήσουμε», δηλώνει ο Paul Wright.

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold-μητρική εταιρεία της «Ελληνικός Χρυσός»- Paul Wright. Αναφερόμενος στα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στις Σκουριές επεσήμανε: «Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιo», ενώ για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά αβέβαιες οι προθέσεις τους. Λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα. Έχουν υπάρξει παρεμβάσεις, αρνητικές δηλώσεις για την επένδυση». Έχουν υπάρξει και θετικά μηνύματα; «Ίσως είμαι κάπως γενναιόδωρος όταν μιλάω για “ανάμεικτα” μηνύματα. Η στάση ως τώρα είναι κατά βάση αρνητική, όχι θετική. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από την αγορά».

Από την πλευρά του, ο Paul Wright αναφέρει: «η επένδυση αυτή στηρίζεται σε μία σύμβαση με το κράτος, σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό ισχύει τόσο για εμάς, όσο και για το ελληνικό Δημόσιο (…) Πιστεύουμε θεμελιωδώς σε αυτό το εγχείρημα, στην τοπική κοινωνία, και θεωρούμε ότι συμφέρει το ελληνικό Δημόσιο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κάνει μάλιστα λόγο για σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας: «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να διαφωτίσουμε την κυβέρνηση. Ωστόσο, ως πολυεθνική ανώνυμη επιχείρηση, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο όπου η κυβέρνηση δεν στηρίζει μεσομακροπρόθεσμα την επένδυση. Οι αποφάσεις που έχει λάβει έχουν επηρεάσει την παραγωγικότητα και έχουν αυξήσει το κόστος του εγχειρήματος. Αναπόφευκτα, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα πρέπει να περιστείλουμε τις δραστηριότητές μας».

Ο Paul Wright χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ως «μικρή κλίμακας»:
«Περίπου 4.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή έχουν επισκεφθεί πλέον τις εγκαταστάσεις μας, για να δουν με τα μάτια τους τι ισχύει. Συχνά μας ρωτούν: προς τι όλη αυτή η φασαρία (…)Η επένδυσή μας στη Χαλκιδική είναι σχεδόν η μόνη στη χώρα τα τελευταία δύο-τρία χρόνια τέτοιου μεγέθους, που να δημιουργεί μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας, μη εποχικές, με καλούς μισθούς και επιδόματα. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, υπάρχουν προηγμένοι νόμοι και κανόνες που καθορίζουν πώς πρέπει να λειτουργούν τα ορυχεία, σε συμμόρφωση με απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους».