Ελεύθερος να εμφανιστεί από σήμερα ο Σταύρος Κοσκωτάς!

Ελεύθερος να εμφανιστεί από σήμερα ο Σταύρος Κοσκωτάς!

Παραγράφηκαν μετά από 25 χρόνια τα αδικήματα που βαραίνουν τον αδελφό του Γιώργου Κοσκωτά, σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΕΞ.

Ο Σταύρος Κοσκωτάς, ο αδελφός του Γιώργου Κοσκωτά (φωτογραφία), είναι ελεύθερος από σήμερα να εμφανιστεί στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί όπως αποκάλυψε ο Ant1, τα αδικήματα του παραγράφηκαν μετά από 25 χρόνια, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική επιστολή του.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά θεωρείται από τα μεγαλύτερα που έχουν ξεσπάσει ποτέ στη χώρα μας. Και τα δύο αδέλφια κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης του ποσού των 33,5 δισ. δραχμών τότε, ενώ ο Σταύρος Κοσκωτάς εικάζεται ότι είχε καταφύγει στη Βολιβία. Ήταν υπόδικος, αλλά ουδέποτε συνελήφθη. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε ευρωπαϊκή, αμερικανική ή νοτιοαμερικανική χώρα. Σε όλες αυτές έφτασε «σήμα» μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ότι ο Σταύρος Κοσκωτάς του Βασιλείου και της Σταυρούλας δεν είναι πλέον καταδιωκόμενος.

Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως το 1990 «για την αξιόποινη πράξη της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος εξακολουθητικής κακουργηματικής υπεξαιρέσεως ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από ιδιοτέλεια, κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος ελληνικής τράπεζας», κατά το χρονικό διάστημα από 25.07.1986 έως 30.10.1988. Ακολούθησε δικαστικό βούλευμα εναντίον του για να διατηρηθεί σε ισχύ το ένταλμα σύλληψής του, η οποία, όμως, «ουδέποτε κατέστη εφικτή».

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, που παρουσιάζει αποκλειστικά το ant1news.gr:

Από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έως σήμερα παρήλθε χρονικό διάστημα 25 ετών και, πλέον, εξαλείφθηκε, σε κάθε περίπτωση, το αξιόποινο της πράξεως αυτής λόγω παραγραφής. Επομένως, πρέπει να διαγραφεί το εναντίον του Σταύρου Κοσκωτά βούλευμα από τα βιβλία φυγοδίκων της Εισαγγελίας Εφετών, η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο και να ανακληθούν όλες οι παραγγελίες για σύλληψή του.

Η ιστορία του σκανδάλου Κοσκωτά
Ο αδελφός του Γιώργος Κοσκωτάς ανέλαβε το 1979 διευθυντής Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης. Το 1982 αγόρασε την εκδοτική «ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε.» και δύο χρόνια αργότερα αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης, φτάνοντας να κατέχει το 82%. Μαζί με άλλες επιχειρήσεις, τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, έφτασε να απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον ανερχόμενο επιχειρηματία ενώ από την πλευρά της εκδοτικής, εκείνος είχε φτιάξει έναν κολοσσό.  Αποκτά επιχειρήσεις του Τύπου (έξι περιοδικά και τέσσερις εφημερίδες), την εκδοτική «Γραμμή Α.Ε.» και το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ αργότερα αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Αυτή η επέκταση του οδήγησε τους ανταγωνιστές του να εγείρουν ερωτήματα για τη δράση του και να καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που ξόδευε, προέρχονταν από ύποπτες συναλλαγές. Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρελθόν του αλλά τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου ο εισαγγελέας εφετών διέταξε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Εκείνη την περίοδο ήρθε τροπολογία στη Βουλή, η οποία άφηνε προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση επιχειρηματία. Επρόκειτο για τον αποκαλούμενο «Κουτσονόμο», ο οποίος σήμανε το πολιτικό τέλος του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μένιου Κουτσόγιωργα.

Τα ευρήματα του επιτρόπου ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποδείχθηκε ότι είχε κάνει υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης και με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα. Πούλησε τις επιχειρήσεις και διέφυγε αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου και συνελήφθη στη Βοστώνη. Δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1989 συναποφασίστηκε συνασπισμός βραχύβιας κυβέρνησης για την «κάθαρση» από τα πολιτικά σκάνδαλα.

Η αποκαλούμενη «Δίκη του αιώνα» ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα μήνες.  Ο Ανδρ. Παπανδρέου δεν εμφανίζεται ποτέ στο ακροατήριο, ενώ ο Μένιος Κουτσόγιωργος υφίσταται εγκεφαλικό επεισόδιο τη στιγμή που έχει το λόγο και εκπνέει λίγες εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, αθώοι κρίνονται οι: πρωθυπουργός Ανδρ. Παπανδρέου (για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθησιν, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια) και υφυπουργός Βιομηχανίας Γ. Πέτσος (για ηθική αυτουργία σε απιστία κατ’ εξακολούθησιν και παθητική δωροδοκία). Ο τελευταίος καταδικάζεται για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Δημ. Τσοβόλας, κρίνεται ένοχος για απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αν και παραπέμφθηκε, δεν δικάστηκε, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο (είχε ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής) δεν ήρε τη βουλευτική ασυλία του.

Ακολουθεί η δίκη του Γ. Κοσκωτά, που εντοπίσθηκε στη Βραζιλία λίγες ημέρες μετά τη διαφυγή του και συνελήφθη τελικά στη Βοστώνη των ΗΠΑ στις 26.11.1988. Εκδόθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1991, ύστερα από μια αστυνομική επιχείρηση χολιγουντιανού στυλ. Κατέθεσε, ως μάρτυρας, στο Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία εις βάρος του κατηγορούμενου πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Δικάσθηκε σε κάθειρξη 25 ετών (το δικαστήριο δέχτηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας). Αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Διαβάστε όλη την ιστορία για το Σκάνδαλο Κοσκωτά εδώ