Ελεύθερος ο Αυστραλός δημοσιογράφος του Al Jazeera που κρατούνταν στην Αίγυπτο

Ελεύθερος ο Αυστραλός δημοσιογράφος του Al Jazeera που κρατούνταν στην Αίγυπτο

Οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν τον Πίτερ Γκρέστε που είχε συλληφθεί και παρέμεινε έγκλειστος με δύο ακόμη δημοσιογράφους επί 400 ημέρες.

Η Αίγυτος διέταξε σήμερα την απέλαση προς την χώρα καταγωγής του τού Αυστραλού δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera Πίτερ Γκρέστε, έπειτα από 400 ημέρες εγκλεισμού σε αιγυπτιακές φυλακές όπου είχε οδηγηθεί αφότου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, καθώς είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων στην κατηγορία ότι «είχε μεταδώσει ψευδείς πληροφορίες» με στόχο «να υποστηρίξει» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Η απόφαση της απέλασης του Πίτερ Γκρεστ προς την Αυστραλία ελήφθη βάση προεδρικού διατάγματος» γνωστοποίησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, επικαλούμενος ένα δελτίο τύπου του υπουργείου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο δημοσιογράφος έχει ήδη αποφυλακιστεί από τη φυλακή του Καΐρου όπου κρατείτο.

Ο Γκρέστε αναχώρησε νωρίτερα με πτήση της Egypt Air με προορισμό καταρχήν την Λάρνακα, στην Κύπρο, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου του Καΐρου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για τον Πίτερ και την οικογένειά του, που θα μπορέσουν να επανενωθούν», τόνισε ο Μοστέφα Σουάγκ, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο Aλ Τζαζίρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν θα ησυχάσουμε ώσπου ο Μπάχερ (Μοχάμεντ) και ο Μοχάμεντ (Φάχμι) να ανακτήσουν επίσης την ελευθερία τους», αναφερόμενος στους άλλους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου, έναν Αιγύπτιο και έναν Αιγυπτιοκαναδό, που παραμένουν κρατούμενοι στις αιγυπτιακές φυλακές. «Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν αυτή την ιστορία όπως πρέπει σήμερα και αυτό πρέπει να κάνουν», σημείωσε ο Σουάγκ.

Ο Γκρέστε είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 μαζί με ένα συνάδελφό του δικτύου του Κατάρ, τον Αιγυπτιοκαναδό Μοχάμεντ Φάχμι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο όπου είχαν εγκαταστήσει «παράνομα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα τοπικό γραφείο του Αλ Τζαζίρα. Λίγο μετά, η αστυνομία είχε συλλάβει τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που επίσης εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο. Οι τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 έτη.

Οι αρχές της Αιγύπτου κατηγορούσαν το Αλ Τζαζίρα ότι υποστήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οργάνωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί “τρομοκρατική”, ενώ πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν το δίκτυο του Κατάρ ως μια δύναμη που είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της χώρας, μια άποψη που ενθάρρυναν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ονομάσει την ομάδα των δημοσιογράφων ως τον “Πυρήνα του Marriot” επειδή εργάζονταν από το δωμάτιο της αμερικανικής αλυσίδας ξενοδοχείων.

Η αρραβωνιαστικιά του Φάχμι στο μεταξύ δήλωσε ότι ελπίζει πως και εκείνος θα απελευθερωθεί και θα απελαθεί στον Καναδά. «Η διαδικασία της απέλασής του βρίσκεται στα τελευταία στάδια. Ελπίζουμε», επισήμανε. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε πως αναμένει ότι ο Φάχμι θα αφεθεί ελεύθερος εντός ημερών. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τα έγγραφα για αυτό συμπληρώνονται και οι αρχές σκοπεύουν να απελάσουν τον Αιγυπτιοκαναδό δημοσιογράφο στον Καναδά.

Η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για την απελευθέρωση του Γκρέστε εξέπληξε πολλούς, καθώς η εξέλιξη σημειώθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών που έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια. Πάνω από τριάντα αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές το βράδυ της Πέμπτης στη χερσόνησο του Σινά και οι δηλώσεις που έκανε κατόπιν ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υποδείκνυαν ότι δεν είχε καμιά διάθεση για συμβιβασμούς.

Η κυβέρνηση του Σίσι αλλά και πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν πως το αλ Τζαζίρα, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου: είναι χαρακτηριστικό πως τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στους τρεις δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας τον όρο «ο πυρήνας του Marriott», διότι χρησιμοποιούσαν τα δωμάτια που νοίκιαζαν σε αυτό το ξενοδοχείο ως γραφεία. Το Κάιρο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το αλ Τζαζίρα ότι υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον Σίσι, τότε επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, τον Ιούλιο του 2013.

Ο Γκρέστε, γεννημένος στο Σίδνεϊ, ο οποίος γιόρτασε τα 49 του χρόνια στη φυλακή, είναι πεπειραμένος πολεμικός ανταποκριτής, έχοντας καλύψει τις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή. Έχει εργαστεί για διάφορα ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το δημόσιο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC. Τα τελευταία χρόνια ανήκε στο προσωπικό του αγγλόφωνου αλ Τζαζίρα. Ήταν ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ το 1995 κι είχε καλύψει την κατάληψη της χώρας από το κίνημα των Ταλιμπάν· επέστρεψε στο Αφγανιστάν μετά την επέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001. Έχει τιμηθεί με το περίβλεπτο Peabody Award για ένα ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει το 2011 για τη Σομαλία. Έχει επίσης εργαστεί στη Βοσνία, ενώ διηύθυνε τα συνεργεία του BBC στη Νότια Αμερική από το Μεξικό για ένα διάστημα.