Έλενα Χαϊλαζοπούλου (Convert Group): Οι συνεργασίες με διεθνή καταναλωτικά brands και η επέκταση σε νέες χώρες

Έλενα Χαϊλαζοπούλου (Convert Group): Οι συνεργασίες με διεθνή καταναλωτικά brands και η επέκταση σε νέες χώρες
Η Συνέταιρος της εταιρείας και μέλος της φετινής λίστας 40under40 2020 μιλάει στο FortuneGreece για την καινοτομία της Convert Group και το «φλερτ» με 4 νέες αγορές.

Η Έλενα Χαϊλαζοπούλου στα 28 της χρόνια είναι Συνέταιρος της Convert Group, της ελληνικής εταιρείας που πρωτοπορεί διεθνώς στον χώρο των Data & Analytics στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε μαζί με την ομάδα της, η οποία πλέον απαριθμεί 45 επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους data scientists, προγραμματιστές, συμβούλους και αναλυτές, να συνάψουν συμφωνίες με πολυεθνικούς κολοσσούς και να έχουν παρουσία σε δέκα χώρες διεθνώς.

Ήταν όμως και από τις νέες γυναικείες συμμετοχές, που συμπεριελήφθησαν στη φετινή λίστα 40 under 40 του Fortune Greece και επιλέχθηκαν βάσει της απόδοσης και της δυναμικής που καταγράφει η εταιρεία τους, καθώς και της καινοτομίας που επιδεικνύει στον κλάδο που δραστηριοποιείται.

Με τη βοήθεια της χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που έλαβε από το Unifund, η Convert Group ανέπτυξε δύο καινοτόμα προϊόντα: το eRetail Audit και το eRetail Content, ενώ ετοιμάζει πυρετωδώς την ανάπτυξη νέων προϊόντων επενδύοντας σημαντικά ποσά στο R&D και τους αλγορίθμους της.

«Κάθε διάκριση είναι σημαντική για να αναγνωρίζεται η αξία της δουλειάς σου και στην προκειμένη περίπτωση δίνεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω και των εξαιρετικών επαγγελματιών που επιλέχθηκαν για την λίστα. Για εμένα προσωπικά, κάθε διάκριση είναι η απόδειξη προς την ομάδα μου στην Convert Group ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας» αναφέρει στο fortunegreece.com η Έλενα Χαϊλαζοπούλου, Director of Product Innovation, Deputy CEO & co-owner της Convert Group.

Για εκείνη το να κάνεις αυτό που αγαπάς και να είσαι καλός δεν έχει φύλο. Παραδέχεται, ωστόσο, πως πολλές φορές, ιδίως όταν ήταν μικρότερη, ο σεβασμός που έπρεπε να κερδίσει είχε διπλή δυσκολία. Όμως δεν απέδωσε ποτέ καμία δυσκολία στο φύλο ή την ηλικία της, γιατί πίστευε πως τη στιγμή που θα έλεγε κάτι τέτοιο θα γινόταν αυτομάτως η στιγμή που θα την έκανε να γίνει μέρος μιας στερεοτυπικής συμπεριφοράς.

«Ο κάθε άνθρωπος και επαγγελματίας οφείλει να προσπαθεί να κερδίζει τον σεβασμό μέσα από τις πράξεις του και αντίστοιχα βέβαια να αξιολογεί και να κρίνει τον σεβασμό που αξίζουν οι συνεργάτες που συναντά. Η απόφαση μου να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο προήλθε από την ανάγκη μου να δημιουργώ και να ασχολούμαι με κάτι που σε ωθεί να αλλάζεις και να εξελίσσεσαι διαρκώς» προσθέτει.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Convert Group, που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό έγκειται, σύμφωνα με την Έλενα, στην καινοτομία του ίδιου του προϊόντος. Στο ότι προσφέρουν δηλαδή στα Brands τη δυνατότητα να γνωρίζουν πως κινείται το ηλεκτρονικό εμπόριο για τους κλάδους που δραστηριοποιούνται, αλλά και πληροφορίες για το «γιατί» που κρύβεται πίσω από την πώληση μέσα από «basket analytics». Εξίσου όμως δυνατό όπλο στη «φαρέτρα» της εταιρείας της είναι και η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζονται οι συνεργάτες της, τα οποία ταιριάζουν στις εξειδικευμένες ανάγκες που έχει το ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι στις γενικές ανάγκες που μπορεί να είχε έως τώρα ο οργανισμός.

Αυτό το διάστημα η διοίκηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των προϊόντων μέσα από R&D, αλλά και των αλγορίθμων της, ελπίζοντας πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρώσουν επιτυχώς τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης με στόχο πλέον την ανάπτυξη σε περισσότερες χώρες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εντός και εκτός Ευρώπης.

Η χρηματοδότηση, η εξελικτική πορεία και ο τζίρος των 3 εκατ. ευρώ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το project Convert Group κερδίζει την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας με την πρώτη χρηματοδότηση, ύψους 200.000 ευρώ, να έρχεται στις αρχές του 2017 από Angel Investor. Η Έλενα θυμάται πως εκείνη την χρονική περίοδο μόλις είχαν ολοκληρώσει τη φάση του MVP για το eRetail Audit και ήθελαν να στηθεί μια ομάδα, ώστε να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για εκπαίδευσή τους πάνω στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα από δεδομένα, την τεχνολογική ανάπτυξη της πλατφόρμας σε πιο self-serviced analytics μοντέλο, καθώς και την επέκταση στο εξωτερικό.

«Από πολύ νωρίς αναγνωρίσανε την διεθνή καινοτομία του eRetail Audit και ήμασταν τυχεροί καθώς οι σχέσεις με πολυεθνικά Brands, όπου είναι και η πλειοψηφία των πελατών μας σήμερα, μας έδινε εύκολη πρόσβαση στις τοπικές ομάδες ώστε να το επαληθεύσουμε. Έπειτα από 2,5 χρόνια, το 2019, ακολούθησε η seed επένδυση αξίας €1,2εκ από το Uni.fund με στόχο την επέκταση των προϊόντων μας στο εξωτερικό» τονίζει.

Χάρη σε αυτό το κεφάλαιο κατάφεραν να ανοίξουν την αγορά της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και να αναπτύξουν ένα ακόμα προϊόν, το eRetail Content, όπου συμπληρώνει το eRetail Audit καθώς επιτρέπει μεταξύ άλλων στα Brands να γνωρίζουν ποιες ενέργειες μάρκετινγκ ενέργειες και ποια προωθητικά πλάνα επιδρούν στα μερίδια αγοράς τους.

Ομολογουμένως, από το 2015 έως και σήμερα η πορεία της Convert Group είναι εντυπωσιακή με την ανάπτυξη να ξεπερνά κάθε χρόνο το 70%. Για φέτος, και παρά τα όσα συνέβησαν στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της πανδημίας, ο στόχος είναι να κλείσουν κοντά στα 2,8 εκατ. ευρώ με την μεγαλύτερη ανάπτυξη να έρχεται από τα προϊόντα, τα οποία συμπληρώνονται και ενισχύονται από το σύνολο των υπηρεσιών προς τα FMCG Brands. Ειδικότερα, η συνεισφορά των προϊόντων στο συνολικό τζίρο, με την μορφή SaaS, αγγίζει πλέον το 40% έναντι 20% πέρσι και ο στόχος είναι να ξεπεράσει το 60% του χρόνου.

«Η ανάπτυξη του τζίρου μας προέρχεται από συνεχή διεύρυνση του πελατολογίου μας αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών μας. Είμαστε περήφανοι γιατί συνεργαζόμαστε ήδη με πάρα πολλά brands καταναλωτικών αγαθών, 10 από τα 15 μεγαλύτερα διεθνώς και επεκτείνουμε την σχέση μας κάθε χρόνο σε επιπλέον τομείς και χώρες».
Να σημειωθεί πως στο portfolio της Convert Group συγκαταλέγονται brands, μεταξύ των οποίων: L’Oreal, P&G, Unilever, Johnson&Johnson, The Coca-Cola Company, Nestle, RB, GSK, Henkel, Bayer, Beiersdorf, Friesland Campina, Heineken, Barilla, Colgate Palmolive, Philip Morris International, Perrigo, JDE, Pierre Fabre και Abbott .

Η εξωστρέφεια, όπως επισημαίνει η Έλενα, είναι βασικό συστατικό του DNA της εταιρείας. Πλέον το 40% του τζίρου προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ πριν δύο μήνες μπήκαν στην 10η κατά σειρά χώρα. To brand έχει παρουσία σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία, Πολωνία, Αίγυπτο, Λίβανο, Λουξεμβούργο και την Ελλάδα, ενώ εξετάζεται η είσοδος σε 4 νέες αγορές με το team της Convert Group να βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικούς συνεργάτες σε Μεξικό, Ρωσία και Γαλλία.

Ραγδαία η εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όσο περνούν τα χρόνια, οι online πωλήσεις θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες offline. Άλλωστε ο τρόπος που ψωνίζουμε ως καταναλωτές αλλάζει διαρκώς και κάθε τόσο δημιουργούνται νέες ανάγκες που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα.

Ο ρυθμός βέβαια που αυτή η νέα πραγματικότητα αλλάζει, συνιστά και τη μεγαλύτερη δυσκολία για τους επαγγελματίες του χώρου (λιανεμπόρους και προμηθευτές) που πασχίζουν να προσαρμοστούν εγκαίρως στα νέα δεδομένα.

«Η έννοια του online shopping είναι ακόμα διακριτή όμως ήδη από buzzwords όπως «multichannel», «omnichannel» καταλαβαίνουμε πως στο σύντομο μέλλον δεν θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν η πώληση έγινε σε φυσικό ή ηλεκτρονικό περιβάλλον. Ήδη σε πάρα πολλά καταστήματα αυτή την στιγμή μπορείς να δεις κάτι ηλεκτρονικά, να πας στο φυσικό κατάστημα να το δοκιμάσεις, έπειτα να το παραγγέλνεις από το Tablet που υπάρχει στο ταμείο και να σου έρθει την επόμενη ημέρα με courier» λέει χαρακτηριστικά η Έλενα.

Διευκρινίζει πως, αν και ο κλάδος της μόδας θεωρείται πιο εξελιγμένος στον συγκεκριμένο τομέα, υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα και στο λιανεμπόριο τροφίμων. Σκεφτείτε ότι παραγγέλνουμε online τα ψώνια μας σε μια πλατφόρμα όπου κάποιος άλλος άνθρωπος θα πάει να τα αγοράσει για εμάς μέσα από ένα φυσικό κατάστημα και έπειτα να μας τα παραδώσει. Για εκείνη, η ευκολία του πελάτη είναι ο κοινός παρονομαστής και εκεί πρέπει να επενδύουν και να καινοτομούν οι επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, η αγορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών και αγαθών εκτιμάται πως θα κλείσει πάνω από 10 δισ ευρώ το 2020, ενώ πολλοί κλάδοι ήδη πραγματοποιούν πάνω από το 30-40% του τζίρου τους ηλεκτρονικά.

Η αναπροσαρμογή στα δεδομένα του κορωνοϊού

Για την Convert Group τα πράγματα κύλησαν ομαλά κατά την περίοδο του lockdown, αφού όπως λέει η Έλενα, όποιος το επιθυμούσε δούλευε ήδη remotely μια φορά την εβδομάδα. Συνεπώς η αλλαγή σε πλήρως απομακρυσμένη συνεργασία θεωρήθηκε φυσιολογική.

Παραδέχεται όμως πως η πρώτη εβδομάδα ήταν έντονη καθώς έπρεπε να προσαρμοστούν τάχιστα στην νέα πραγματικότητα. Πλέον όλοι είναι πολύ ικανοποιημένοι που απέδωσε το συγκεκριμένο μοντέλο και έχουν αποφασίσει να το εντάξουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην εργασιακή τους καθημερινότητα.

«Η παραγωγικότητα κατά την άποψη μου έχει κάποιες διαστάσεις που την επηρεάζουν και μπορούν να γίνουν fine tuned. Πρώτον, ο χώρος που βρίσκεσαι και δουλεύεις. Πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν γραφείο στο σπίτι ή δεύτερη οθόνη κλπ οπότε βοηθήσαμε ώστε άμεσα να έχουν όλοι τα απαραίτητα. Δεύτερον, η έμπνευση και η καθοδήγηση που λαμβάνεις σαν μέλος μιας ομάδας. Η διαπροσωπική επαφή υστερεί πολύ όταν δεν υπάρχει φυσική παρουσία όμως κάτι που εφαρμόζουμε στην Convert Group και νομίζω βοηθάει πολύ είναι να έχουμε ανοιχτή κάμερα και δυνατότητα για quick direct video call μεταξύ μας για οτιδήποτε χρειαζόμαστε, όπως θα κάναμε αν σηκωνόμασταν να πάμε στο διπλανό γραφείο να ρωτήσουμε κάτι τον συνάδελφο μας. Τρίτον, η ευθυγράμμιση στις προτεραιότητες. Αυτό ποτέ δεν είναι εύκολο για τη ακρίβεια αλλά με την απομακρυσμένη εργασία είναι ακόμα πιο απαιτητικό».

Το μήνυμα που θέλει να περάσει σε όσους σκέφτονται να στήσουν τη δική τους επιχείρηση είναι να μη μένουν οι ιδέες τους σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Πεποίθησή της είναι πως αν έχεις προετοιμαστεί για μια γρήγορη αποτυχία (Fail fast, learn faster mentality), τίποτα δεν μπορεί να πάει στην πραγματικότητα στραβά.

«Για μένα ο μέντορας μου είναι ο Παναγιώτης Γκεζερλής, όπου πλέον είμαστε συνέταιροι, και μου έμαθε να δοκιμάζω και να τολμώ χωρίς να περιπλέκω την σκέψη μου πριν χρειαστεί. Κάθε επόμενη φορά που δοκιμάζεις, έχεις την εμπειρία της προηγούμενης να σε καθοδηγεί. Αυτό που προσωπικά με έκανε να αναπτύσσομαι γρήγορα είναι να μαθαίνω από τις εμπειρίες των άλλων, να τις παρατηρώ και να τις αφομοιώνω σαν να ήταν δικά μου βιώματα» καταλήγει.

Δείτε όλη τη λίστα 40under40 για το 2020 ΕΔΩ