Η Ελλάδα η αγαπημένη (και) των Σέρβων τουριστών

Η Ελλάδα η αγαπημένη (και) των Σέρβων τουριστών

Πρώτη στις επιλογές των Σέρβων τουριστών η χώρα μας όπου δαπανούν υπερδιπλάσιο συνάλλαγμα από τον δεύτερο προορισμό.

Μπορεί το εισόδημα των Σέρβων να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη – ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 400 ευρώ – όμως αυτό δεν αποτρέπει αρκετούς από αυτούς να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή. Στον τελευταίο τομέα η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη χώρα που οι Σέρβοι ξοδεύουν το τουριστικό τους συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως σήμερα στον Τύπο της χώρας στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι Σέρβοι ξόδεψαν στην Ελλάδα 83,3 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό από την δεύτερη χώρα, την Γερμανία όπου το σέρβικο τουριστικό συνάλλαγμα που δαπανήθηκε ήταν της τάξης των 39,4 εκατ. ευρώ. Από τις γειτονικές μας χώρες οι μόνες που κατάφεραν να αποσπάσουν ένα αξιοπρεπές κομμάτι της πίτας των 500 εκατ. ευρώ που ξόδεψαν συνολικά οι Σέρβοι στο εξωτερικό ήταν η Τουρκία (35 εκατ. ευρώ) η Ιταλία (29,9 εκατ. ευρώ) και το Μαυροβούνιο (22 εκατ. ευρώ). Στην γειτονική Κροατία οι Σέρβοι ξόδεψαν κάτι λιγότερο από 15 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό που δαπάνησαν και στην Γαλλία και την Σλοβενία. Στην Βοσνία οι Σέρβοι ξόδεψαν 10 εκατ. ευρώ (ενώ παρόμοιο ποσό δαπάνησαν και στα ταξίδια τους στις ΗΠΑ) ενώ στα Σκόπια οι διακοπές τους στοίχησαν 6,5 εκατ. ευρώ.

SWOT: Η απλή πλευρά του τουρισμού

Στις άλλες δύο μεγάλες χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, την Βουλγαρία και την Ρουμανία οι Σέρβοι διέθεσαν 4,3 εκατ. ευρώ από το τουριστικό τους συνάλλαγμα, ενώ αντίστοιχο ποσό κατευθύνθηκε και στην τουριστικά «προβληματική» λόγω εμφυλίου πολέμου Αίγυπτο. Για την Βουλγαρία όπως σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσό αφορά τους χειμερινούς μήνες και αφορά στους Σέρβους σκιέρ που επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα της παρά τους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη: Στα 5,5 εκατ. οι τουρίστες κρουαζιέρας στην Ελλάδα