Η Ελλάδα δίνει εγγυήσεις στα Εμιράτα για να αρχίσουν επενδύσεις

Πρώτο βήμα η διακρατική συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων. 

Έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα φαίνονται οι Εμιρατινοί σε τομείς όπως η ενέργεια, το φυσικό αέριο, το real estate, τα τρόφιμα και ο τουρισμός. Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενδιαφέρον υπάρχει από τα ΗΕΑ και για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), αλλά και για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

Για να προχωρήσουν όμως ζητούν εγγυήσεις και αύριο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την Τρίτη στις 11.30 στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της μικτής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και τη συμφωνία θα υπογράψει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Εκτός από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων θα υπογραφούν δύο μνημόνια καταννόησης (MoU) για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία, ένα ακόμη για θέματα άμυνας και ένα πρωτόκολλο για την άμυνα.

Η συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να προσφύγει άμεσα στη διεθνή διαιτησία σε περίπτωση όπου θεωρήσει ότι υπάρχει παραβίαση κάποιας συμφωνίας. Αυτό που απομένει μετά την υπογραφή είναι η κύρωση της από τη Βουλή η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει δρομολογηθεί. Εκτός από τα ΗΑΕ η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και με το Ομάν, τη Νιγηρία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, αλλά και η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ), διευκολύνει τους επενδυτές από τα ΗΑΕ να επενδύσουν στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων, έχει υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.