Η Ελλάδα ενισχύει τον ενεργειακό της ρόλο στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα ενισχύει τον ενεργειακό της ρόλο στα Βαλκάνια

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών για την αντίστροφη ροή αερίου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Προϋποθέσεις τροφοδοσίας των αγορών των Βαλκανίων με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας δημιουργεί η προσθήκη δυνατότητας αντίστροφης ροής αερίου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών για την αντίστροφη ροή, ενώ ακολουθεί η εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού, μέτρησης και η αναβάθμιση των βοηθητικών συστημάτων στον σταθμό του Σιδηροκάστρου. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι 3,3 εκατ. ευρώ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις αγορές φυσικού αερίου των δύο χωρών, για την εμπορική χρήση της νέας δυναμικότητας που δημιουργήθηκε στο σημείο διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας» αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας εισάγεται στη χώρα φυσικό αέριο της ρωσικής Gazprom που καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Επί του παρόντος, το αέριο που θα μπορεί να διοχετευθεί με αντίστροφη ροή προς βορρά θα προέρχεται είτε από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της υπάρχουσας διασύνδεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα είτε από τη Ρεβυθούσα όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Τη δυνατότητα τροφοδοσίας των αγορών των Βαλκανίων μέσω Ελλάδας με την κατασκευή των κατάλληλων διασυνδέσεων εξετάζει και η Κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ ενώ σε υλοποίηση ξεχωριστής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία προχωρά η ΔΕΠΑ (αγωγός IGB).

Διαβάστε ακόμη:

Η ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης Σαμαρά-Έτινγκερ

Σχέδια της Κομισιόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.