Ελλάδα – Κίνα: Το σχέδιο «εξωστρέφεια», οι συμφωνίες σε σημαντικούς τομείς και οι 60 επιχειρήσεις

Ελλάδα – Κίνα: Το σχέδιο «εξωστρέφεια», οι συμφωνίες σε σημαντικούς τομείς και οι 60 επιχειρήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας – Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ.

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Li Qiang είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη Σαγκάη για να παρακολουθήσει εργασίες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019 (2- 5 Νοεμβρίου), στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

«Η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη, έχουμε καλές διμερείς σχέσεις», είπε ο κ. Li Qiang στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έγινε δεκτός σε θερμό κλίμα.

«Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή. Είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα. Την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική πρόοδο στη σπουδαία χώρα σας. Βλέπω μια χώρα, την δεύτερη οικονομία του κόσμου που έβγαλε 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια βαθιά πολιτιστική σχέση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και οι δυο χώρες έχουν λαμπρό πολιτισμό και μακρόχρονη ιστορία. Έχουμε και οι δυο πολλούς φιλόσοφους. Όπως στην Κίνα έχουμε τον Κομφούκιο, στην Ελλάδα έχετε τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Πριν από 16 χρόνια επισκέφτηκα την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ και αυτή η επίσκεψη σας θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις και στο μέλλον», είπε ο κ. Li Qiang.

Και προσέθεσε: «Η Σαγκάη είναι το οικονομικό κέντρο της Κίνας, με 24 εκατ. μόνιμους κατοίκους, 6 εκατ. μη μόνιμους, συνολικά με σχεδόν 30 εκατ. κατοίκους. Καθημερινά χρησιμοποιούν το μετρό πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι».

Ο γγ Σαγκάης του ΚΚ της Κίνας αναφέρθηκε και στους Κινέζους που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε και καινούργιες συνεργασίες. Τώρα είναι της μόδας ζευγάρια Κινέζων να βγάζουν φωτογραφίες στην Κρήτη και στη Σαντορίνη», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ΓΓ κ. Li Qiang «επειδή αυτή την κρίσιμη δεκαετία εσείς μείνατε στη χώρα μας και συνεχίσατε να επενδύετε».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην Cosco και στην επένδυση των 600 εκατ. που μπορεί να φθάσει το 1 δισ. Στόχος, σημείωσε, είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου. Επίσης είπε ότι προσδοκούμε την περίοδο 2020-21 να έχουμε 500.000 τουρίστες από την Κίνα.

Κυρ. Μητσοτάκης στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua: Βούληση της Ελλάδας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους

Εξωστρέφεια και συμφωνίες σε σημαντικούς τομείς

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για προσέλκυση επενδύσεων και «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους πολλών  δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria, των Ανανεώσιμων Πηγών (δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW), τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην έκθεση της Σαγκάης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, θα συμμετάσχουν δια των εκπροσώπων τους περισσότερες από 60 ελληνικές επιχειρήσεις από διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Επίσης έχουν οργανωθεί από το Enterprise Greece περισσότερες από 200 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών , καθώς και επιχειρηματικές συναντήσεις με κρατικούς φορείς.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ

Στο πολιτικό σκέλος, η επίσκεψη του πρωθυπουργού κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιν Πίνγκ, ο οποίος ανταποδίδοντας την επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11του μηνός επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 Ελληνικές επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή.

Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.

Απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σαγκάης από το καλοκαίρι

Απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Σανγκάη θα αποκτήσει η Αθήνα. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν απο τον Ιούλιο του 2020 μετα το έντονο σχετικό ενδιαφέρον της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao Air.

Σήμερα στην Σανγκάη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της εταιρείας Zeal Hong Laing με τον γγ Τουρισμού Κωνσταντίνο Λούλη και τον γενικός πρόξενο Βασίλη Κονιάκο.

Η συμφωνία θεωρείται πολύ σημαντική, που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου.

Ηδη η Juneyao Air έχει έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει με πολύ μεγάλη επιτυχία αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο με τρία δρομολόγια την εβδομάδα.