Η Ελλάδα πίνει. Και πίνει πολύ

Η Ελλάδα πίνει. Και πίνει πολύ

Δείτε τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ σε όλο τον κόσμο, όπως τα παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 

«Σε βλέπω στο ποτήρι μου και πίνοντας σε πίνω» λέει το τραγούδι. Σε κάποια ποτήρια, όμως, δε φαίνονται μόνο ερωτικοί σύντροφοι, αλλά ολόκληρες χώρες.

Τι εννοούμε; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλε έναν χάρτη με τις χώρες που είναι πιο επιρρεπείς στο ποτό.

Πρώτοι έρχονται οι Ρώσοι, οι οποίοι δύσκολα μπορούν να αντισταθούν στη βότκα, και ακολουθούν οι γείτονες τους οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως στις χώρες αυτές που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, προσπαθούν να «ζεσταθούν» με ποτό.

Τα υψηλά νούμερα κατανάλωσης αλκοόλ στη Ρωσία, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, εξαιτίας του υψηλού βαθμού των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στο αλκοόλ (κύρωση του ήπατος, δηλητηριάσεις, εμπλοκή σε ατυχήματα ή καβγάδες λόγω μέθης με μοιραία κατάληξη).

Το ποσοστό του 25,7% της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ διεθνώς κατέχει η ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ να κατέχουν η Πορτογαλία, η Γρανάδα και η Ανδόρα.

Και αν αναρωτιέστε που βρίσκεται η Ελλάδα. Η απάντηση είναι αρκετά ψηλά. Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός πως οι Ιταλοί, λαός που αγαπά την καλή ζωή, έχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ.

Στις υπόλοιπες ηπείρους, οι Καναδοί έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Αμερική – αντίστοιχο της Ευρώπης, ενώ χαμηλή είναι η κατανάλωση στη Β. Αφρική, στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια τα ποσοστά ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% εκείνων που συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία αυτά απέχουν εξ ολοκλήρου από την κατανάλωση αλκοόλ. Άρα αν εξαιρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που απεικονίζεται στον χάρτη.

Διαβάστε ακόμα:

Η Fiat λέει «όχι» στο αλκοόλ

Νέο ποτό χωρίς αλκοόλ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία