Η Ελλάδα στην πέμπτη θέση των πιο μίζερων οικονομιών του κόσμου

Η Ελλάδα στην πέμπτη θέση των πιο μίζερων οικονομιών του κόσμου

Βενεζουέλα, Αργεντινή, Νότιος Αφρική και Ουκρανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των «αθλίων» του Bloomberg για το 2015. 

Στην πέμπτη θέση του δείκτη δυστυχίας του Bloomberg για το 2015 βρίσκεται η Ελληνική οικονομία. Το πρακτορείο εξέτασε 51 χώρες, όπου ο πληθωρισμός και η ανεργία τις κατατάσσει ως τις πιο «επώδυνες για να ζεις και να δουλεύεις».

Ο «δείκτης της μιζέριας»  προκύπτει από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στην πρώτη θέση για το 2015 βρίσκεται η Βενεζουέλα, που βλέπει τον πληθωρισμό της να σκαρφαλώνει στο 78,5%, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα είναι τετραπλάσια ακόμα και από αυτά της Ουκρανίας, περιοχές της οποίας βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η ουκρανική οικονομία βρίσκεται, άλλωστε, στην τέταρτη θέση της λίστας του Bloomberg. Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα εκτιμάται πως θα σκαρφαλώσει στο 9,5% από 8,9% το τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 17,5%. Η χώρα, πάντως, σημείωσε βελτίωση σε σχέση με το 2014, όταν είχε «κατορθώσει» να βρεθεί στη δεύτερη θέση της λίστας.

Στη φετινή λίστα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η οικονομία της Αργεντινής, ενώ στη τρίτη θέση βρίσκεται η Νότιος Αφρική.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις χώρες του ευρώ που αναφέρεται στη λίστα των άθλιων οικονομιών, ενώ ακολουθεί, με μικρή διαφορά, η οικονομία της Ισπανίας στην έκτη θέση. Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 10η  θέση της λίστας, η Ιταλία στην 11η  και η Σλοβακία στην 14η, ενώ η Ιρλανδία κατάφερε φέτος να βγει από την πρώτη 15άδα, τοποθετημένη στην 16η θέση.