Ελλάδα: Στο 0,4% η ύφεση το α’ τρίμηνο

Ελλάδα: Στο 0,4% η ύφεση το α’ τρίμηνο

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,40% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,30% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τη Eurostat. 

Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,40% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,30% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές ανέμεναν ύφεση κατά 0,7% και 1,4% αντίστοιχα.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 0,5%, χαμηλότερος των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ΑΕΠαυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Στις 29 Απριλίου προέβλεπε ότι το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ θα κατέγραφε την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων πέντε ετών, 0,6% σε τριμηνιαία και 1,6% σε ετήσια βάση.

Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, το Γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, του Γαλλικό κατά 0,5%, το Ιταλικό κατά 0,3% και το Ισπανικό κατά 0,8%.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς οι υψηλότερες δαπάνες του κράτους και των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων σε κατασκευές και τα κεφαλαιουχικά αγαθά αντιστάθμισαν την υποχώρηση του εξωτερικού εμπόριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ύστερα από ανάπτυξη κατά 0,3% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,6%.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% σε ετήσια βάση έναντι 1,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.