Έλληνας κροίσος με 10 γράμματα

Έλληνας κροίσος με 10 γράμματα
Photo:

Είναι 51 ετών, απασχολείται σε 27 διοικητικά συμβούλια και η περιουσία του ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια. 

Ο λόγος για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, γνωστό και ως Telis Mistakidis στις διεθνείς αγορές, τον ιδιοκτήτη του 6% της Ελβετικής Glencore, ενός κολοσσού στον χώρο των παραγώγων, με παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ο Μυστακίδης, που κατάφερε να αφήσει πίσω του ονόματα όπως ο Λάτσης και ο Νιάρχος, έχει αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και εξειδικεύεται στο trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία.

Το όνομα του απασχόλησε ξανά την Ελληνική επικαιρότητα μετά την συνάντηση που είχε τον Απρίλιο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τις φήμες να κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής Τράπεζας.

Ποιος είναι ο Τέλης Μυστακίδης;
Γεννήθηκε στη Ρώμη πριν από 51 χρόνια, με τον πατέρα του να υπηρετεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως σύμβουλος σε προγράμματα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βρετανία για να σπουδάσει στο London School of Economics, στο οποίο και απέκτησε πτυχίο σε Τέχνες και επιστήμη (bachelor of Arts and Science), ενώ εκτός από Ελληνικά και Ιταλικά, μιλάει άλλες τέσσερις γλώσσες.

Αφού απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα, ο Μυστακίδης «μυήθηκε» στην αγορά των παραγώγων από τον αμερικανικό κολοσσό Cargill, στον οποίο και δούλεψε συνολικά για έξι χρόνια μέχρι να τον εντοπίσει ένας άλλος κολοσσός, αυτός της Glencore. O τότε ιδιοκτήτης της εταιρείας Μάρκ Ριτσς, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, τον «άρπαξε» από τον ανταγωνιστή του και τον όρισε επικεφαλής στο τμήμα των μετάλλων το 1993.

Η ευκαιρία που άλλαξε τη ζωή του
Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του κ. Ριτσς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη με σωρεία κατηγοριών να τον βαραίνουν. Κατηγορείται για φορολογικές παραβάσεις αλλά και συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αυτό – εξοριστεί στην Ελβετία και να εκχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και ο Τέλης Μυστακίδης που θα αποκτήσει το 6% της εταιρείας.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι με τον Ρίτσς να παίρνει συχωροχάρτι από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 2001 και τον Μυστακίδη να εξελίσσεται σε πραγματικό κυρίαρχο στην αγορά των μετάλλων. Είναι ενδεικτικό ότι η Glencore σήμερα είναι μια εταιρεία με παρουσία σε 40 χώρες, προσωπικό που ξεπερνά τα 55.000 άτομα και αξία που ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια!

Οι επιδόσεις της αυτές την κατατάσσουν μέλος του περίφημου FTSE 100 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως, ενώ το 2010 η ηγετική ομάδα της Glencore εισήγαγε τις μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, κάνοντας την έτσι ευρέως γνωστή παγκοσμίως.

Χαμηλού προφίλ με αγάπη στα γρήγορα αυτοκίνητα

Ο Μυστακίδης είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ και αποφεύγει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύσκολα κάποιος βρίσκει έστω και μια φωτογραφία του στο διαδίκτυο. Η κουλτούρα αυτή χαρακτηρίζει και τους περισσότερους από τους εργαζόμενους της Glencore, η οποία αποκαλείται και ως η «Goldman Sachs των commodities».

Σε έρευνα που είχε κάνει το πρακτορείο Reuters, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία ανέφεραν, πως τα στελέχη της επιδιώκουν να παραμένουν ανώνυμα εκτός των επιχειρηματικών κύκλων της εταιρείας, ενώ χαρακτηρίζονται από την τεράστια αφοσίωση τους στη δουλειά με ώρες εργασίας ατελείωτες και σύνθημα τους τη νίκη κάθε μέρα. Η Glencore άλλωστε τους «στρατολογεί» από πολύ μικρή ηλικία με απώτερο σκοπό να αφιερώσουν τα πιο δημιουργικά τους χρόνια στην εταιρεία, είτε ως αναλυτές είτε ως καθημερινοί «στρατιώτες» των αγορών.

Ο Μυστακίδης επισκέπτεται την Ελλάδα με τη σύζυγο του και το παιδί του όταν του επιτρέπει το βαρύ πρόγραμμα του, ενώ στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τα ταξίδια και τα γρήγορα αυτοκίνητα.

Το ενδιαφέρον για τη Λάρκο και τα deals στην Ελλάδα
Στην τελευταία του άφιξη στη χώρα μας , ο Μυστακίδης δεν ήρθε σίγουρα μόνο για να επισκεφτεί την πατρίδα του. Όταν συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά , μπορεί οι πληροφορίες να έκαναν λόγο για ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος πρέπει να είχε τα μεταλλεία “ΛΑΡΚΟ”.

Διαβάστε: Προς αναδιάρθρωση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Η εταιρεία του άλλωστε είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη Λάρκο από το 2009, ενώ το ενδιαφέρον της τώρα επανέρχεται, καθώς τα μεταλλεία είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Η ΛΑΡΚΟ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδερονικελίου στην Ευρώπη, ενώ ελέγχει τρία μεταλλεία, ένα λιγνιτωρυχείο και μια μεταλλουργική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Glencore έχει υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο Μυτιληναίου (και συγκεκριμένα με τη θυγατρική εταιρεία Αλουμίνιον) ύψους 200 εκατ. δολαρίων για απορρόφηση εξαγωγών αλουμινίου ως τα τέλη του 2014.