«Οι Έλληνες κάνουν ηλίθια πράγματα, πρόβλημα στο τέλος Μαρτίου»

«Οι Έλληνες κάνουν ηλίθια πράγματα, πρόβλημα στο τέλος Μαρτίου»

Τι δήλωσε για την Ελλάδα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στη Wall Street Journal.

Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μείνει χωρίς ρευστό, με ελάχιστες πιθανότητες άμεσης οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρότατο πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι τα αποθέματα ρευστότητας της Ελλάδας μπορεί να φτάσουν ως το Μάιο, εάν δεν συνεχιστεί η συρρίκνωση των εσόδων. Στην Ευρωζώνη υποδεικνύουν στο πλαίσιο αυτό ως καταστροφική την ρύθμιση οφειλών σε ως 100 δόσεις. «Αν συνεχίσουν να κάνουν ηλίθια πράγματα, εξωθώντας όλους να μην πληρώσουν φόρους … τότε θα έχουν ήδη πρόβλημα στο τέλος Μαρτίου», όπως είπε.

Παρά την εξασφάλιση παράτασης από τους ευρωπαίους εταίρους, η Αθήνα δεν έχει πρόσβαση στα κεφάλαια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μέχρι να συμφωνήσει στο αναθεωρημένο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές και την ψήφιση των σχετικών νόμων.

Ασφυκτικές οι προθεσμίες
Μία τέτοια διαδικασία θα πάρει μήνες διαπραγμάτευσης και η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο: Πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. στο ΔΝΤ μόνο το Μάρτιο, με την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή. Με τα φορολογικά έσοδα να συρρικνώνονται και τις απαιτήσεις αποπληρωμής το επόμενο διάστημα, η Αθήνα μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην πληρωμή των υποχρεώσεών της πριν το τέλος του Μαρτίου.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες επιλογές: θα χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα αποθεματικά και θα αναστείλει τις πληρωμές προμηθευτών, κάτι που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στραγγαλίζοντας την οικονομία επί πέντε χρόνια. Οπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Associated Press «θα φτύσουμε αίμα» για να πληρώσουμε το ΔΝΤ – η αγγλική φράση που χρησιμοποίησε ήταν «squeeze blood out of stone».

Η ΕΚΤ πάντως δεν αναμένεται να εγκρίνει αύξηση της δυνατότητας αγοράς βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς φοβάται ότι θα «φορτωθούν» υπερβολικά με το επισφαλές χρέος του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε οριακή κατάσταση ακόμη και αν γίνουν οι πληρωμές
Ολα αυτά αφήνουν λίγες επιλογές στην Αθήνα και καμία δεν είναι θελκτική: Η κυβέρνηση ίσως διαθέτει 2 δισ. ευρώ σε ρευστό από πέρυσι, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ ίσως βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κράτους, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μία καθυστέρηση πληρωμών στους προμηθευτές του Δημοσίου θα εξασφάλιζε ακόμη 1 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Τζέιμς Νίξον, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στη Βρετανία.

Ετσι όμως η ελληνική οικονομία θα στερηθεί πολύτιμη ρευστότητα και θα επιστρέψει σε ύφεση, αν δεν είναι ήδη εκεί, κατά τον ίδιο, ενώ σε κάθε περίπτωση η οικονομία θα είναι σε οριακό σημείο.