Η ελληνική ομάδα που διεκδικεί μια θέση στην παγκόσμια αγορά των ιαπωνικών κόμικ

Ένα βιβλίο κόμικ manga από τους Έλληνες Mangatellers.

Την είσοδό τους στην τεράστια αγορά των πασίγνωστων ιαπωνικών κόμικ manga, που διεθνώς αγγίζει τα τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, επιχειρούν με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες- δημιουργοί με το όνομα Mangatellers.

Για να πετύχουν το εγχείρημά τους -την έκδοση ενός βιβλίου κόμικ manga- αιτούνται χρηματοδότησης από ιδιώτες, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης Kickstarter.

Oι Mangatellers φέρνουν την τέχνη των manga, στην Ελλάδα, εμπλουτισμένη με στοιχεία ευρωπαϊκής κουλτούρας. Στόχος τους να εκδώσουν ένα ιαπωνικό βιβλίο κόμικ, που απευθύνεται -μεταξύ άλλων- και στην κοινότητα των φίλων τού παρκούρ, γνωστού κι ως «τέχνης της φυγής», το οποίο έχει ώς στόχο την ακροβατική, σχεδόν, υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, από βράχους και ποτάμια μέχρι τοίχους, πεζούλια και κάγκελα.

Mangatellers+4+KickstarterΉδη, έχουν συγκεντρώσει περίπου 3500 βρετανικές λίρες, ήτοι το 63% των κεφαλαίων που χρειάζονται για να πετύχουν τον στόχο τους και μέσα στις επόμενες 24 ημέρες ευελπιστούν να εξασφαλίσουν όλο το απαιτούμενο ποσόν.

Ο ήρωας του βιβλίου, το οποίο αποτελεί το πρώτο τεύχος της σειράς «Remember ur Nature», ή εν συντομία «R.u.N» (που δημιουργούν σταδιακά από το 2008), είναι ο Ζαν Λίαμ (Jean Liam). Ο Ζαν είναι ένας νεαρός «τρασέρ» (traceur, μαθητής του παρκούρ) από τη Γαλλία, ο οποίος μετακομίζει στο Τόκιο με τη μητέρα του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή εκεί, όπου συναντά τους Kishi Yaoura και Keigo Kagendori, δύο εφήβους, που αγαπούν το παρκούρ.

Το manga «R.u.N.», αποτελεί την πρώτη συλλογική δημιουργία σειράς των Mangatellers βάσει των ιαπωνικών προδιαγραφών. Το εγχείρημα «τρέχει» με την υποστήριξη και την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού της Τέχνης του Parkour (Parkour Generations), που εδρεύει στο Λονδίνο. Αυτό το πρώτο τεύχος του «R.u.N.», που θα περιέχει οχτώ κεφάλαια, δίνοντας πλούσιο υλικό ανάγνωσης σε 200 σελίδες σε όλους τους αναγνώστες των manga, θα είναι και η εκκίνηση της επιχειρηματικής πορείας των Mangatellers.

Η ομάδα αποτελείται από δύο σεναριογράφους, τους Ραφαήλ Βουτσίδη και Καρυοφύλλη – Χρίστο Χατζόπουλο, έναν σκιτσογράφο, τον Μάνο Λαγουβάρδο και έναν βοηθό σκιτσογράφου, τον Νικήτα Εφημίδη. Οι δύο σεναριογράφοι, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σε Πληροφοριακά Συστήματα και σε Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική , λειτουργούν επίσης, ως παραγωγοί και εκδότες στην ομάδα και είναι τα ιδρυτικά της μέλη.

Η ομάδα Mangatellers έχει ήδη συνεργαστεί με οργανισμούς και εταιρείες, όπως η Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Japan Foundation , το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Future Library, το Mediterranean Cosmos κ.α.