Η ελληνική πολυεθνική με πελάτες τις μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού

Η ελληνική πολυεθνική με πελάτες τις μεγαλύτερες τράπεζες του εξωτερικού

Η Μαρίνα Μαυρομμάτη μιλά για τον όμιλο Printec, που διαπρέπει στον χώρο των Συστημάτων Αυτοματισμού Συναλλαγών.

Είναι δυναμική, αγαπά τη δουλειά της και δέχεται τις προκλήσεις στον επαγγελματικό στίβο. Το πλούσιο βιογραφικό της, που περιλαμβάνει την εργασία της σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς όπως η IBM, η Barclay’s και η Procter&Gamble, ήταν αυτό που της χάρισε τη διοικητική θέση στην Printec.

Ο λόγος για την Μαρίνα Μαυρομμάτη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ομίλου Printec, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία αποτελεί ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1988.

Ο όμιλος Printec, ξεκίνησε έχοντας ως βασική δραστηριότητα τα περιφερειακά συστήματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πολύ σύντομα άρχισε να αναπτύσσει δραστηριότητες στον χώρο των Συστημάτων Αυτοματισμού Συναλλαγών. To 1992 ιδρύει την πρώτη θυγατρική στη Βουλγαρία και ξεκινά επίσημα η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην αγορά των POS (τερματικών διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών) που είναι η παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής, κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50%, ενώ πελάτες του είναι όλες οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Όπως τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στο Fortunegreece.com η κ. Μαυρομμάτη, το πλήγμα που δέχτηκαν μέσα στην κρίση οι ελληνικές τράπεζες είχε αντίκτυπο στην εταιρεία προσθέτοντας πως την τελευταία πενταετία παρατηρήθηκε και μείωση στον αριθμό των συναλλαγών που εκτελούνται με κάρτες, καθώς και στη συνολική τους αξία. Για το 2014 ο κύκλος εργασιών εκτιμάται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα σχέδια για την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάνουν τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ουγγαρία και την εδραίωση του ομίλου στην αγορά της Τουρκίας.

Η Μαρίνα Μαυρομμάτη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Printec.
Η Μαρίνα Μαυρομμάτη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Printec.
Η Μαρίνα Μαυρομμάτη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Printec.

 

H Printec ήδη από το 1988 είχε κάνει το μεγάλο βήμα στον κλάδο της Πληροφορικής σε μια χώρα και σε μια αγορά που θα μπορούσε, τότε, να χαρακτηριστεί ως «ανώριμη». Πώς κατάφερε η εταιρεία να αποκτήσει τόσο μεγάλη γεωγραφική διασπορά και να ηγείται της εξέλιξης στον τομέα Συστημάτων Αυτοματοποίησης Συναλλαγών;
Η έντονη γεωγραφική επέκταση της εταιρείας ξεκινά το 2000, όπου πραγματοποιείται η εξαγορά των θυγατρικών εταιρειών της πολυεθνικής NCR Corp. στη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υπογραφή σύμβασης αποκλειστικής διανομής προϊόντων NCR για αυτές τις τέσσερις χώρες καθώς επίσης και για πέντε επιπλέον: Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Αλβανία, Σερβία & Μαυροβούνιο και Π.Γ.Δ.Μ.. Έτσι η Printec γίνεται ο μεγαλύτερος διανομέας προϊόντων NCR στη Νοτιανατολική Ευρώπη, καλύπτοντας μια αγορά δώδεκα συνολικά χωρών και περισσότερων από 80 εκατομμυρίων καταναλωτών. Σήμερα ο Όμιλος περιλαμβάνει θυγατρικές σε 15 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των νεώτερων θυγατρικών στο Κόσοβο, την Ουκρανία και την Τσεχία. Νομίζω ότι δύο ήταν οι βασικοί παράγοντες- κλειδιά αν θέλετε, για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Καταρχήν η πολύ διορατική και πετυχημένη επιλογή διεθνών κατασκευαστών και κατά δεύτερον το timing της επέκτασης. Όσον αφορά το πρώτο, εκτιμώ ότι η σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την NCR και την Verifone, πολυεθνικές εταιρείες πολύ καταξιωμένες στον χώρο των αυτόματων συναλλαγών, υπήρξε κομβική για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου μας, αλλά και για τη δική τους διείσδυση στα Βαλκάνια με έναν αξιόπιστο συνεργάτη.

Μεγάλες Τράπεζες του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας αποτελούν τους βασικούς σας πελάτες. Τα προβλήματα ρευστότητας και κατ’ επέκταση η υποβάθμιση του ρόλου των ελληνικών τραπεζών είχαν αντίκτυπο στον ισολογισμό της εταιρείας και στις συνεργασίες με τους εταίρους του εξωτερικού;
Πράγματι όλες οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, αλλά ασφαλώς και όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι πελάτες μας. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχαν βεβαίως αντίκτυπο και σε εμάς. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2008 οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλαν στον τζίρο μας κατά 27%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν της τάξεως του 17%. Όμως ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η μείωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στον δανεισμό του Ομίλου τα τελευταία χρόνια. Έτσι, βιώνοντας και εμείς, όπως και πλήθος ελληνικών εταιρειών, την αδυναμία του ελληνικών τραπεζών για συνέχιση των χρηματοδοτήσεων, στραφήκαμε στις αγορές του εξωτερικού. Σαν αποτέλεσμα αυξήθηκε πολύ σημαντικά η συμμετοχή των ξένων τραπεζών (Raiffessen, Citibank, ERSTE, SocieteGenerale) στα πιστωτικά μας όρια. Παρ’ όλα αυτά, με χαρά διαπιστώνουμε τον τελευταίο χρόνο μια μεταστροφή του κλίματος και της διάθεσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες είναι πάλι διατεθειμένες και πρόθυμες να στηρίξουν τα αναπτυξιακά μας πλάνα.

Η εξωστρέφεια είναι σίγουρα ένα δυνατό «χαρτί» για μια εταιρεία που θέλει να βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και να μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο των πελατών και των προϊόντων της. Μιλώντας ,ωστόσο, για μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση είναι σκόπιμο να αναφερθούμε και στη θέση που κατέχει στην εγχώρια αγορά. Ποιο είναι το μερίδιο αγοράς και πόσους εργαζόμενους απασχολείτε;
Καταρχήν να διευκρινίσω ότι η Printec δεν είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία. Είναι μια πολυεθνική εταιρεία, με έδρα τη Βιέννη και θυγατρικές σε 15 χώρες, αλλά αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Μια εκ των 15 θυγατρικών είναι η ελληνική εταιρεία, η οποία αντιπροσωπεύει σε επίπεδο τζίρου περίπου το 15% του Ομίλου. Σήμερα απασχολούμε 165 εργαζομένους στην Ελλάδα, αριθμός σταθερά αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια (το 2008 απασχολούσαμε 128 εργαζόμενους) . Ίσως αξίζει επίσης παρενθετικά να αναφέρω ότι, παρά την οικονομική κρίση, δεν προβήκαμε σε καμία περικοπή στις αποδοχές του προσωπικού. Αναφορικά με το μερίδιο αγοράς που κατέχουμε στην Ελλάδα πρέπει να εξηγήσω ότι το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε είναι ευρύ και συνεπώς το μερίδιο αγοράς δεν είναι μονοδιάστατο. Παρόλα αυτά, ειδικότερα για την αγορά των POS (τερματικών διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών), που είναι η παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής μας, το μερίδιο αγοράς της Printec είναι της τάξεως του 50%. Αξίζει όμως να σημειώσω ότι το μέγεθος αυτής της αγοράς έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2009 υπήρχαν στην αγορά περίπου 260.000 τερματικά ενώ το 2013 κάτω από 135.000 που αναλογεί σε σωρευτικό ρυθμό ετήσιας πτώσης περίπου 15%. Εντούτοις η Printec, σε μια σταθερά πτωτική αγορά, κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο της από 40% το 2009 σε 50% το 2013. Αξίζει να αναφερθεί ότι, παράλληλα με τον περιορισμό των τερματικών, την τελευταία πενταετία παρατηρήθηκε και μείωση στον αριθμό των συναλλαγών που εκτελούνται με κάρτες (από 84,4 εκατ. συναλλαγές το 2009 σε 77,7 εκατ. συναλλαγές το 2013) και βεβαίως και μείωση στη συνολική αξία αυτών των συναλλαγών. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε πολύ έντονα στη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ αντίθετα η χρήση χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε πολύ απλή αριθμητική, ενώ το 2009 αναλογούσαν ανά κάτοικο 6,5 συναλλαγές ετησίως με πιστωτική κάρτα και μια με χρεωστική κάρτα, αντιστοίχως το 2013 αναλογούσαν 4,7 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα και 2,2 με χρεωστική.

Σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Printec το 2014 και ποιες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά;
H Printec έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και δυνατότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια φροντίσαμε και υλοποιήσαμε σημαντικές οργανωτικές, δομικές και στρατηγικές αλλαγές ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες συνθήκες. Έτσι, παρότι η συγκεκριμένη χρονιά είχε πολλούς απρόβλεπτους κραδασμούς, καταφέραμε να τους απορροφήσουμε χωρίς σημαντικές συνέπειες.
Ο κύκλος εργασιών μας αναμένουμε να κλείσει ελαφρώς μειωμένος από την προηγούμενη χρονιά, περίπου στα 80 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της «εμπόλεμης» Ουκρανίας. Χωρίς την Ουκρανία – όπου είχαμε μια τεράστια πτώση (32% σε γρίβνες και πάνω από 50% σε ευρώ) ο Όμιλος κινήθηκε σε ανοδική τροχιά. Παράλληλα, θεαματική ήταν η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας . Όμως τα συνολικά αποτελέσματα προ φόρων θα είναι σαφώς μειωμένα σε αυτή τη χρήση ως αποτέλεσμα έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων (συναλλαγματικές διαφορές στην Ουκρανία, πυρκαγιά στις αποθήκες μας στην Ουκρανία). Σε επίπεδο ρευστότητας, ο Όμιλος κατάφερε να περιορίσει αισθητά τον καθαρό δανεισμό του και να διατηρήσει θετικές ταμειακές ροές.

Το 2011, εν μέσω της κρίσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου για περαιτέρω ανάπτυξη, ολοκληρώσατε συμφωνία για εξαγορά του 100% της Ουκρανικής εταιρείας CardPay Systems, της μεγαλύτερης εταιρείας στο χώρο της τεχνολογίας καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών. Σε ποιες αγορές θα υιοθετήσετε αντίστοιχη στρατηγική;
Σαφέστατα παραμένει στον στρατηγικό μας σχεδιασμό και η επέκταση μέσω εξαγορών. Έχουμε όμως πολύ σαφή προσανατολισμό αναφορικά με τις εξαγορές, γιατί θέλουμε να είναι απόλυτα συνυφασμένες με τους στρατηγικούς μας στόχους. Συνεπώς η αναζήτηση επικείμενων στόχων εξαγοράς επικεντρώνεται σε τομείς συμπληρωματικούς με την κύρια δραστηριότητά μας και κυρίως στο χώρο των υπηρεσιών ή/ και εξειδικευμένου software. Γεωγραφικά δεν περιοριζόμαστε, ενδεικτικά να αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά εξετάσαμε σοβαρά δύο περιπτώσεις – δίχως μέχρι σήμερα αποτέλεσμα- η μια ήταν στην Αυστρία και η άλλη στη Ρουμανία.

Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας ενδέχεται να επηρεάσει τις επενδυτικές σας κινήσεις στις αγορές του εξωτερικού; Συντάσσεστε και εσείς με εκείνες τις εταιρείες που τηρούν στάση αναμονής;
Μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα ασφαλώς θα μας επηρεάσει, όπως άλλωστε και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δραστηριοποιούμαστε. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2014 μας απασχόλησε εντόνως – πολύ περισσότερο από την Ελλάδα – η πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία. Η γεωγραφική μας διασπορά όμως μας δίνει τη δυνατότητα να «αποσβένουμε» πιο ομαλά το πολιτικό ρίσκο μεμονωμένων αγορών. Εξάλλου, στη μακρόχρονη ιστορία της, η εταιρεία έχει βιώσει και ανταπεξέλθει σε πολλές γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να διαπρέπουν στις επιχειρήσεις αναλαμβάνοντας θέσεις management. H δική σας επαγγελματική πορεία έχει συνδεθεί με γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που φέρουν χαρακτηριστικά πολυεθνικών. Από την εμπειρία σας πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να διευθύνει μια επιχείρηση και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει;
Η δική μου επαγγελματική πορεία ξεκίνησε σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς όπως την IBM, κατόπιν την Barclay’s και την Procter&Gamble όπου η διαφορετικότητα και η παροχή ίσων ευκαιριών ήταν δεδομένη και επιθυμητή, και δεν εννοώ μόνο την προφανή διαφορετικότητα που σχετίζεται με το φύλο, αλλά και την υπηκοότητα, ηλικία, θρησκεία, πιθανή αναπηρία κλπ. Αργότερα, όταν μετακινήθηκα σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ανησυχούσα μήπως, ούσα γυναίκα, συναντούσα αντίσταση στην επαγγελματική μου ανέλιξη. Καταθέτοντας την προσωπική μου αποκλειστικά εμπειρία, μπορώ να πω ειλικρινά ότι ουδέποτε ένοιωσα ότι σκόνταψα σε συστημικά εμπόδια λόγω των προκαταλήψεων για το γυναικείο φύλο. Απεναντίας, αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για τους εργοδότες μου που μου παρείχαν ευκαιρίες και αμέριστη στήριξη. Ειδικότερα στην Printec, η διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εταιρικού DNA μας . Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στον Όμιλο απασχολούμε συνολικά 827 εργαζόμενους, τουλάχιστον 20 διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών θρησκειών και αντιλήψεων, με πολλές γυναίκες σε επιτελικές θέσεις ευθύνης και μεγάλο ηλικιακό εύρος.
Ασφαλώς θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν κάποια στερεότυπα και προκαταλήψεις για τη γυναικεία όπως και την αντρική ταυτότητα. Παρ’ όλα αυτά, οδηγώντας κάθε πρωί προς το γραφείο μου η σκέψη μου δεν είναι τι θα κάνω σήμερα ως γυναίκα Deputy CEO. Σκέφτομαι και προβληματίζομαι για τις προκλήσεις που καλούμαι να αντιμετωπίσω αλλά όχι λόγω της ιδιότητάς μου ως γυναίκα. Οι προκλήσεις θα ήταν ίδιες και για έναν άντρα στη θέση μου. Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαμόρφωση μιας ηγετικής ομάδας που δρα ομαδικά με δέσμευση και συνοχή. Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι κανένας manager δεν μπορεί να πετύχει μόνος του και για αυτό θεωρώ τη σωστή επιλογή συνεργατών αλλά και τη δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην ομάδα ιδιαίτερα σημαντική.

Πως επιλέγετε τους συνεργάτες σας;
Στη διαδικασία εξεύρεσης στελεχών αναζητούμε τρία χαρακτηριστικά: ακεραιότητα, ικανότητα και ενέργεια. Προσωπικά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο που συνδέεται με τον χαρακτήρα του υποψηφίου διότι όπως αντιλαμβάνεστε αν υπάρχουν τα δύο τελευταία χωρίς το πρώτο οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για την εταιρεία. Όμως θεωρώ εξίσου σημαντικό με την προσέλκυση «ταλέντου», τη δυνατότητα διακράτησης και αφομοίωσής του. Γι αυτό και ως εταιρεία επενδύουμε συστηματικά και ποικιλοτρόπως (training, mentoring, coaching) στην ανάπτυξη του προσωπικού μας. Πιστεύω και εγώ ότι «το μόνο χειρότερο σενάριο από το να φύγουν από την εταιρεία υπάλληλοι που επενδύσαμε να εκπαιδευτούν είναι να μην τους εκπαιδεύσουμε και να παραμείνουν». Η πραγματική επιτυχία για μια εταιρεία είναι να αναπτύξει επαρκώς τους υπαλλήλους της ώστε να θέλουν να τους προσελκύσουν άλλες εταιρείες αλλά να έχει διαμορφώσει μια τέτοια εταιρική κουλτούρα που εκείνοι να έχουν επιλέξει και να προτιμούν να παραμείνουν.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους συναδέλφους σας;
H συμβουλή που δίνω σε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες μου είναι ναφροντίζουν να έχουν μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Βεβαίως όταν έχουμε ένα πιεστικό deadline θα δουλέψουμε όλοι και όλο το 24ωρο αν χρειαστεί. Τις υπόλοιπες μέρες όμως έχει σημασία να εξασφαλίζουμε χρόνο για να χαιρόμαστε την οικογένεια και τους φίλους μας, να ασχολούμαστε με τα χόμπι μας, να φορτίζουμε τις μπαταρίες, να ανανεωνόμαστε, να οραματιζόμαστε. Είμαι πλέον σίγουρη ότι μόνο έτσι θα είναι είμαστε εν τέλει παραγωγικοί και δημιουργικοί.  Όσον αφορά τις γυναίκες, εξίσου σημαντικό δε με τη διαχείριση των προτεραιοτήτων και του χρόνου είναι και η διαχείριση των ενοχών που συχνά κυριεύουν τις εργαζόμενες μητέρες. Πιστεύω πως μια μητέρα που αγαπάει τη δουλειά της και εργάζεται δημιουργικά εισπράττει αυτοεκτίμηση, παράγει κοινωνικό έργο και δικαιούται να απενεχοποιηθεί. Προσωπικά αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και μου αρέσει να περνώ χρόνο με τους ξεχωριστούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι αλλά επίσης λατρεύω τα παιδιά μου και μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί τους. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο….

Τι να περιμένει η αγορά από την Printec το 2015;
Μπαίνουμε στην καινούργια χρονιά με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αναμένουμε διψήφια άνοδο στον κύκλο εργασιών και σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην κερδοφορία. Παράλληλα όμως με την οργανική ανάπτυξη, εξετάζουμε πολλά σενάρια ανόργανης ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω γεωγραφικής επέκτασης. Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ουγγαρία ενώ θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 για διείσδυση στην αγορά της Τουρκίας. Η αγορά μπορεί να περιμένει ότι θα έχουμε, όπως πάντα θέλω να πιστεύω, πολύ ανεπτυγμένα τα αντανακλαστικά μας για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες στων πελατών μας με αξιόπιστες και καινοτόμες λύσεις. Ακολουθώντας λοιπόν τις ανάγκες αυτές, οι στόχοι μας μέσα στο 2015 είναι να δώσουμε έμφαση σε ό,τι δημιουργεί αξία στους πελάτες μας παρέχοντας καινοτομία και λύσεις σε τομείς όπως το outsourcing, οι ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι λύσεις Αυτόματης Εξυπηρέτησης.

Παρά το γεγονός ότι ειδικότερα η Ελληνική αγορά παρουσιάζει σχετική υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στην υιοθέτηση ηλεκτρονικών αγορών/συναλλαγών, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους πελάτες μας όλη τη γκάμα των τεχνολογικών λύσεων που θα επιτρέψουν τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε περισσότερα σημεία, από περισσότερους καταναλωτές, για μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών, και πάντα με απολύτως ασφαλή τρόπο. Αντίστοιχα, οι λύσεις αυτόματης εξυπηρέτησης μπορούν να επιτρέψουν σε Τράπεζες αλλά και σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (όπως τα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια βενζίνης και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα) να μειώσουν τα κόστη τους και, ταυτόχρονα, να παράσχουν στους πελάτες τους υψηλότερο επίπεδο προσωποποιημένης εξυπηρέτησης. Οι λύσεις self-service που υλοποιούμε βελτιώνουν την εμπειρία του τελικού χρήστη κατά τη διάρκεια των αγορών, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για τις τους πελάτες μας.