Η ελληνική συσκευή που κάνει τα ανσανσέρ «εξυπνότερα», μπαίνει στον NASDAQ

Η ελληνική συσκευή που κάνει τα ανσανσέρ «εξυπνότερα», μπαίνει στον NASDAQ

Η τεχνολογία talk2lift γοητεύει τις αγορές και κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

To 2009, τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συσκευή, που επιτρέπει σε ανθρώπους με προβλήματα, π.χ., όρασης, να βρουν τον δρόμο τους σε ένα κτίριο, ήδη από το ασανσέρ.

Σήμερα, αυτή η συσκευή ανοίγει τον δικό τους δρόμο προς την παράλληλη αγορά του τεχνολογικού δείκτη NASDAQ στη Νέα Υόρκη. Ο λόγος για τους μηχανικούς Λευτέρη Παπαγεωργίου και Κώστα Ρούση και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ψυχογιό, ιδρυτές -το 2009- της εταιρείας ENTRANET Ltd, οι οποίοι έχουν πατεντάρει την πρωτοποριακή τεχνολογία talk2lift.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πρωτοποριακή συσκευή φωνητικής αναγνώρισης, η οποία «ακούει» τις φωνητικές εντολές των ατόμων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον όροφο όπου θέλουν να πάνε, αλλά ακόμη και το όνομα του ενοίκου. Έτσι, άτομα με προβλήματα όρασης ή χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, που δυσκολεύονται να φτάσουν τα κουμπιά των ψηλότερων ορόφων, έχουν στη διάθεσή τους έναν αξιόπιστο βοηθό.

Εταιρείες σε ΗΠΑ-Βρετανία
Από το 2009 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τον φετινό Μάιο ιδρύθηκε (όχι ως θυγατρική, αλλά ως ανεξάρτητη εταιρεία) η ΕΝΤΡΑΝΕΤ Florida στις ΗΠΑ, που έχει ως στόχο την εμπορική επέκταση της ελληνικής ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική αγορά και τον Ιούλιο η ΕΝΤRΑΝΕΤ London, με αντίστοιχο σκοπό για τη βρετανική αγορά. Η έρευνα και ανάπτυξη γίνεται πάντα στη Θεσσαλονίκη.

«Η ENTRANET Florida αναμένεται να εισαχθεί στην παράλληλη αγορά του ΝΑSDAQ τον Ιανουάριο. Ο φάκελος θα κατατεθεί τον φετινό Οκτώβριο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ENTRANET LTD Λευτέρης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ότι δραστηριοποιείται -με παγκοσμίως μοναδικές τεχνολογίες- στη ραγδαία αναπτυσσόμενη «νέα» αγορά της υποστηριζόμενης διαβίωσης (assisted living).

Ήδη, η ENTRANET έχει συνάψει συνεργασίες με την Kleemann Hellas και άλλες εννέα εταιρείες ανελκυστήρων σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ. Οι εταιρείες έχουν παραλάβει τις πρώτες συσκευές -κατασκευασμένες σε Κίνα και Βουλγαρία, με βάση την ελληνική τεχνολογία, και συναρμολογημένες στη Θεσσαλονίκη- και διερευνούν τους τρόπους ενσωμάτωσης στα ασανσέρ τους και να ξεκινήσουν στην πράξη οι εμπορικές συνεργασίες.

HouseMate: Εξυπνότερα έξυπνα σπίτια
Στο μεταξύ, το τμήμα R&D της ENTRANET στη Θεσσαλονίκη δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Τον Μάρτιο αναμένεται να βγει στην αγορά το HouseMate, μία φορητή συσκευή αναγνώρισης φωνητικών εντολών με πρωτοποριακή τεχνολογία απόρριψης θορύβου, που ενσωματώνεται σε συστήματα έξυπνων σπιτιών, κάνοντάς τα… εξυπνότερα. Πέραν των «παραδοσιακών» εντολών (π.χ., «άνοιξε τα στόρια»), το Housemate μπορεί να διαχειρίζεται και πιο πολύπλοκα αιτήματα, σχετικά, π.χ., με την τιμή μιας μετοχής ή τον καιρό στη Νέα Υόρκη!

«Ελληνική τεχνολογία; Δεν ενδιαφερόμαστε!»
Η τύχη της εταιρείας άνοιξε μετά τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ανελκυστήρων «Interlift 2013» (Γερμανία). Εκεί, οι επισκέπτες δοκίμασαν στην πράξη το προϊόν, που μέχρι τότε συναντούσε δυσπιστία, και ενθουσιάστηκαν.

«Ιδίως στις βόρειες χώρες, όταν τηλεφωνούσαμε σε μια εταιρεία και λέγαμε ότι είμαστε από την τάδε εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, μας έλεγαν αμέσως “δεν μας ενδιαφέρει”, πριν ακούσουν τι θέλαμε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Η εταιρεία πρόκειται να βραβευτεί ως ένας από τους «εθνικούς πρωταθλητές» της Ελλάδας (κατηγορία UKTI Award for Innovation) στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία (European Business Awards).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ