Ελληνική σταφίδα με ιστορία δύο αιώνων

Ελληνική σταφίδα με ιστορία δύο αιώνων

Από τον 19ο αιώνα, η οικογένεια Κουνινιώτη συνεχίζει την παραδοσιακή της πορεία.

Είναι από τις ελληνικές επιχειρήσεις που κάποιος εύλογα θα χαρακτήριζε ιστορικές, αφού η δραστηριότητά της χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Πέντε γενιές έχουν μεγαλώσει από το 1876  στο συγκρότημα εταιρειών Κουνινιώτη, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την καλλιέργεια, επεξεργασία, συσκευασία καθώς  και με την εξαγωγή σταφίδας, σουλτανίνας, αλλά και μιας μεγάλης ποικιλίας αποξηραμένων φρούτων απ’ όλο τον κόσμο. Με αιχμή του δόρατος τη σουλτανίνα, είναι κυρίως γνωστή για τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα αλλά και τους χουρμάδες, σε αποξηραμένη μορφή.

Από το Αίγιο, όπου και βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, διοχετεύονται στην ελληνική αγορά αλλά και εκτός συνόρων, προϊόντα που προέρχονται από την ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας, η οποία φημίζεται για το καλό κλίμα της και τη θετική επίδραση αυτού στα κλήματα τα οποία καλλιεργούνται σε υψόμετρο 300-850μ. Η αμπελουργική περιοχή της Αιγιαλείας ανήκει δε στη ζώνη Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. τόσο για την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων όσο και για την παραγωγή σταφίδων και ελαιολάδου.

Η αμιγώς ελληνική επιχείρηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και εδώ και χρόνια διατηρεί ένα πολύ καλά καταρτισμένο διεθνές δίκτυο αντιπροσώπων και ένα διεθνές δίκτυο παραγωγών, σε όλες τις περιοχές όπου παράγεται η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί.

Τα προϊόντα της, εκτός από το δίκτυο λιανικής πώλησης, απευθύνονται σε επιχειρήσεις για βιομηχανική χρήση, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τρίτων.

Από την αρχική παραλαβή πρώτης ύλης, ως και την τελική διακίνηση έτοιμων προϊόντων, η εφαρμογή προτύπων Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρίας σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, παρέχουν την εγγύηση ώστε τα προϊόντα της να πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Είναι δε μεταξύ των εταιρειών που δαπανούν χρήματα για το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης  αλλά και ποιοτικού ελέγχου.

Σε μια προσπάθεια μύησης των Ελλήνων καταναλωτών στην ιστορία της σταφίδας, στον τρόπο καλλιέργειάς της, και στα οφέλη που απορρέουν από αυτή τόσο σε ότι αφορά τις ευεργετικές της ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο για την τόνωση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία του Αιγίου, η οικογένεια Κουνινιώτη έχει προβεί στην δημιουργία ενός μουσείου.

Ο επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πληθώρα εκθεμάτων και με ένα πλούσιο αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί εδώ και αιώνες. Το μουσείο ξεκινάει από έναν διάδρομο με εργαλεία, μηχανήματα και σταφιδικά αντικείμενα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, όπου στους τοίχους είναι τοποθετημένα κατά ενότητα, παλιά εργαλεία καλλιέργειας. Τέλος ένα μεταπολεμικό μηχάνημα για το όργωμα των σταφιδοκαλλιεργειών κλείνει τον κύκλο των μέσων που σε μία εποχή περιορισμένης τεχνολογικής υποδομής, τα δυσεύρετα εργατικά χέρια έφερναν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, όπως ήταν η σταφιδοκαλλιέργεια.

Μολονότι πρόκειται για μια εταιρεία χαμηλών τόνων, έχει έντονη παρουσία σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, συμμετέχει σε εθνικές επιχειρηματικές αποστολές καθώς επίσης και  σε διακρατικά Κοινοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.