Η ελληνική «θήκη-selfie» που κατακτά την αμερικανική αγορά

Η ελληνική «θήκη-selfie» που κατακτά την αμερικανική αγορά

Η Exofab «παντρεύει» την ασφάλεια των κινητών με τις «hands free» φωτογραφίες.

Ο «πυρετός» των selfie που γιγαντώθηκε τη βραδιά των τελευταίων βραβείων Όσκαρ και μετατράπηκε στο απόλυτο παγκόσμιο trend, αποτέλεσε τη βάση για μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά και προσέφερε τη δυνατότητα σε νέες και καινοτόμες ιδέες να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Η ευκαιρία αυτή αποτέλεσε το εφαλτήριο για την «απογείωση» της Exofab, της ελληνικής startup η οποία δημιουργεί θήκες για iPhone και Samsung κινητά από ειδικό τζελ πολυορεθάνης, μετατρέποντας τα smartphone μας στην απόλυτη «μηχανή selfie».

«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία έρευνας για το προϊόν μας το 2011, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια θήκη όπου θα “αγκάλιαζε” το κινητό χωρίς να αλλοιώνει τις γραμμές της συσκευής και ταυτόχρονα να το προστατεύει. Γι’ αυτό προμηθευτήκαμε ένα ειδικό τζελ πολυορεθάνης από την Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας από τις πιο λεπτές θήκες της αγοράς, η οποία είχε παράλληλα μια ξεχωριστή ιδιότητα. Να κολλάει σε γυάλινες επιφάνειες – όπως τα τζάμια στα παράθυρα μας», λέει στο FortuneGreece.com ο ιδρυτής της εταιρείας, Αγάπιος Παπαδαμαντίου.

Το «κόλλημα» αυτό «κούμπωσε» στην τάση των selfies όταν πριν από πέντε μήνες η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. «Στην Αμερική οι selfies δεν είναι απλώς μια μόδα», περιγράφει ο κ. Παπαδαμαντίου. «Τηλεοπτικά προγράμματα και events στήνονται πάνω στη νέα αυτή συνήθεια. Για εμάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργίας μιας εφαρμογής αποκλειστικά για όσους αποκτούν τη θήκη, η οποία δίνει τη δυνατότητα για λήψη φωτογραφιών με χρονοκαθυστέρηση».

Η σκέψη, λοιπόν, ήταν απλή. Οποιοσδήποτε θέλει να τραβήξει μια selfie χωρίς να κρατάει το κινητό του, μπορεί να το τοποθετεί σε μια καθαρή γυάλινη επιφάνεια, να ρυθμίσει τον χρονοδιακόπτη του Exofab app, και να πάρει την κατάλληλη πόζα!

Η εφαρμογή της Exofab έβαλε το προϊόν στις λίστες με τα «must have» αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας. Διασημότητες όπως η Μαρία Μενούνος και η οικογένειας Καρντάσιαν βρίσκονται ανάμεσα σε πολλά ακόμη μέλη της αμερικανικής showbiz τα οποία «ντύνουν» τα κινητά τους με τη «θήκη-selfie».

Ο «fashion χαρακτήρας» της Exofab και η ελληνική της ταυτότητα αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης του ονόματός της, καθώς αποτελεί ένωση της ελληνικής «εξωτερικό» (Exo) και της αγγλικής fabulous (fab).

Οι θήκες της Exofab είναι διαθέσιμες για iPhone 4 έως 5S και Samsung Galaxy S4-S5 ενώ τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσουν και οι θήκες για τα iPhone 6. «H δημιουργία των θηκών για iPhone 6 ξεκίνησε λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους. Η διαδικασία παραγωγής άλλαξε, καθώς οι καμπύλες του κινητού προσφέρονται για τη δημιουργία νέων πλάγιων bumpers τα οποία θα είναι πιο λεπτά και θα προσαρμόζονται καλύτερα στη συσκευή χωρίς να αλλάζουν τη μορφή της», λέει ο Αγάπιος Παπαδαμαντίου.

Η εξάπλωση της Exofab στις ΗΠΑ έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Μπούσαλη, ο οποίος «τρέχει» μαζί με τον κ. Παπαδαμαντίου τις αμερικανικές δραστηριότητες της εταιρείας. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ήταν εντυπωσιακή. Μέσα στους πέντε πρώτους μήνες η Exofab πούλησε περίπου 40.000 θήκες, ενώ η παρουσία της στην πρόσφατη CTIA, την έκθεση καινοτομίας στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο Λας Βέγκας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών προμηθευτών.

«Φτάσαμε σε σημείο όπου η ζήτηση για τα νέα προϊόντα για iPhone 6 ξεπέρασε έως και τρεις φορές την προσφορά», τονίζει ο ιδρυτής της εταιρείας.

Εκτός από τις θήκες για iPhone 6, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία των πρώτων αποκλειστικά αντιβακτηριδιακών θηκών, οι οποίες θα δημιουργηθούν από ειδικό τζελ που θα έχει μόνιμη αντιβακτηριδιακή ιδιότητα. Σύντομα θα ξεκινήσει και η παραγωγή αδιάβροχων αντιβακτηριδιακών hands free, ενώ ήδη ετοιμάζεται ένας ειδικός φορτιστής ο οποίος θα περιλαμβάνει πολύ πιο χρηστικές λειτουργίες από ό,τι κυκλοφορεί μέχρι σήμερα στην αγορά. «Μια κατασκευή η οποία δεν θα κάνει απλώς ότι κάνει οποιοσδήποτε φορτιστής», τονίζει ο κ. Παπαδαμαντίου, ο οποίος όμως για την ώρα δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συνεργασία της Exofab με μεγάλα πολυκαταστήματα των ΗΠΑ όπως τα Nordstrom και Target, με 300 και 1800 παραρτήματα αντιστοίχως σε ολόκληρη τη χώρα, έχει ήδη «απογειώσει» τις δραστηριότητες της ελληνικής startup, η οποία, όπως λέει ο δημιουργός της, θα συνεχίσει να ποντάρει στην αμερικανική αγορά, διατηρώντας όμως και τη διαδικτυακή της παρουσία εντός της Ευρώπης μέσω των μεγαλύτερων ψηφιακών marketplaces.

Παρακαταθήκη γι’ αυτό αποτελεί και η 18χρονη εμπειρία του ιδρυτή της, Αγάπιου Παπαδαμαντίου, στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος «πάντρεψε» μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες του μέσα σε δύο μόλις χρόνια την καινοτομία με το χώρο της μόδας, ακολουθώντας μια τάση η οποία, όπως δείχνουν οι ίδιοι οι χρήστες των «έξυπνων» συσκευών, θα παραμείνει στην κορυφή των προτιμήσεων για πολλά ακόμη χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς οι selfies εξελίχθηκαν σε κοινωνική επιδημία

Οι πιο… ταλαντούχες θήκες για το iPhone σας