Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης: Πίνει στην υγειά των …επενδύσεων

Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης: Πίνει στην υγειά των …επενδύσεων
Το νέο επενδυτικό πλάνο πενταετούς διάρκειας περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας γραμμής εμφιάλωσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό σε εγκαταστάσεις και δίκτυο πωλήσεων.

Με νέο κύκλο επενδύσεων για την επόμενη πενταετία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας της η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, με τη διοίκησή της να στοχεύει σε διπλασιασμό των οικονομικών της μεγεθών.

Για μια αγορά που ανοίγει έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης έκανε λόγο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Θανάσης Συριανός, χαρακτηρίζοντας το 2018 ως καλή χρονιά, αφού η εταιρεία του βρέθηκε στο +39%, όταν στο σύνολό της η αγορά ζύθου κατέγραφε πτώση 2,5%, ενώ διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και διπλασίασε το απασχολούμενο προσωπικό στα 180 άτομα. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε πως η εν λόγω αγορά θα επανέλθει το 2019 στα 4 εκατ. εκατόλιτρα από τα 3,65 εκατ. που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Συριανό, η εταιρεία το 2019 υλοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ που θα αφορούν νέα γραμμή εμφιάλωσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση στις επενδύσεις δικτύου και ανάπτυξης των πωλήσεων, καθώς και νέα προϊόντα και τεχνολογίες (R&D). Σημείωσε, δε, ότι το ύψος των επενδύσεων της εταιρείας για την προηγούμενη πενταετία ανήλθε στα 18,5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι για την πενταετία 2019-2025 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 20-25 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας έναν απολογισμό αναφορικά με όσα έχουν επιτευχθεί από το 2013, όπου μπήκε στρατηγικός επενδυτής η Damma Holdings συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο κ. Συριανός τόνισε πως η ΕΖΑ πέτυχε τριπλασιασμό κύκλου εργασιών και αναδείχτηκε εθνικός πρωταθλητής στον κλάδο της.

«Υλοποιήσαμε επενδύσεις 18,5 εκατ. ευρώ για νέες συσκευασίες, για τοποθέτηση ψυκτών στην αγορά καθώς και για την επέκταση της παραγωγής. Η ΕΖΑ από μεσαία εταιρεία γίνεται μεγάλη, με τις εξαγωγές της για το 2018 να αποτελούν το 10% του τζίρου». Μάλιστα ο κ. Συριανός δεσμεύτηκε ότι παραμένει συνεπής στη στρατηγική αύξησης των πωλήσεων, η οποία θα προκύψει μέσω της επέκτασης της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου και της ενδυνάμωσης των εμπορικών δικτύων.

Το brand ΕΖΑ εξάγεται σε 36 χώρες με έντονη παρουσία σε Βαλκάνια, Ισραήλ, Μάλτα, Αμερική και Αυστραλία, ενώ στενό «μαρκάρισμα» γίνεται στις αγορές της Μέσης Ανατολής, στις οποίες η εταιρεία προσδοκά να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο. Το 2018 οι εξαγωγές ανήλθαν στο 9,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει το ποσοστό των εξαγωγών και να αυξήσει τη διανομή στην επιτόπια κατανάλωση.

Η παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL) αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής παραγωγής. Ο τζίρος πλέον διαμορφώνεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ και τα EBITDA αγγίζουν τα 3,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2018 η ΕΖΑ λάνσαρε δύο νέα προϊόντα, την «εζα alcohol free» και την «Odyssey Dark». Για το 2019, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της διανομής αυτών των δύο νέων σημάτων με την «εζα alcohol free» να έχει πολύ μεγάλη αποδοχή. Παράλληλα, σχεδιάζονται για το 2020 νέα λανσαρίσματα προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς μπίρας στην ελληνική αγορά, επισημάνθηκε ότι το 2018 στο οργανωμένο λιανεμπόριο σημειώθηκε μείωση 2,5% σε όγκο. Παράλληλα, στη συνολική αγορά παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της κατανάλωσης της μπίρας, η οποία προήλθε από την αύξηση της επιτόπιας κατανάλωσης και κυρίως από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Όσο για το νέο επενδυτικό πλάνο πενταετούς διάρκειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Η διοίκηση επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που τη θέλουν να προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τα μέλη της να υπογραμμίζουν πως το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί δίχως εξωγενή οικονομική στήριξη. «Είναι κάτι που εξετάζουμε, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα το ποσό που θα αντληθεί. Η ανακοίνωση θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Συριανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προγράμματος διττής εκπαίδευσης για το επάγγελμα ζυθοποιού/βυνοποιού στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η φοίτηση είναι τριετής και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019.