Ελληνικό ένδυμα: Πέρασαν τα χειρότερα;

Ελληνικό ένδυμα: Πέρασαν τα χειρότερα;

Αύξηση των εξαγωγών και επιβράδυνση της πτώσης των πωλήσεων στο εσωτερικό μετά από μία «καταραμένη» τετραετία.

Στον απόηχο του λουκέτου στην Sprider -η οποία προ πολλού είχε μεταφέρει την παραγωγή της στο εξωτερικό- ήρθαν τα πρώτα ευχάριστα νέα στον χώρο του ελληνικού ενδύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές για τον κλάδο ένδυσης σημείωσαν αύξηση κατά 1,4% και ανήλθαν σε 257 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα στο α’ εξάμηνο του 2012 είχαν καταγράψει πτώση 12,4%.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΠΕΕ, η αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων οφείλεται κυρίως στην υποκατηγορία των πλεκτών ενδυμάτων που κατέγραψε αύξηση 5,5%. Αντίθετα η υποκατηγορία των υφαντών ενδυμάτων παρουσίασε πτώση 9,8%. Ωστόσο δεδομένου ότι τα πλεκτά ενδύματα αντιπροσωπεύουν το 77% των εξαγωγών ενδυμάτων, συνέβαλαν στη συνολική βελτίωση των εξαγωγών.

Διαβάστε ακόμη: Tέλος οριστικά για τα Sprider Stores

Στο α’ εξάμηνο του 2013, οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παρέμειναν αμετάβλητες σε αξία έναντι του 2012 και ανήλθαν σε 196,2 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, το 2013 συνεχίζεται η πτωτική τους πορεία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Στην ένδυση η πτώση ανέρχεται σε 7,4% και στην κλωστοϋφαντουργία σε 8,6% για το α’ εξάμηνο του 2013.

Πέρα ωστόσο από την εξαγωγική επίδοση, ο κλάδος φαίνεται να «ανασαίνει» μετά από μια τετραετία συνεχούς πτώσης της ζήτησης στην εσωτερική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, πως η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων σημείωσε το πρώτο μισό του 2013, σημαντική επιβράδυνση, αφού περιορίστηκε σε 5,8% έναντι μείωσης 22,6% το 2012.

Διαβάστε ακόμη: Σάκης Χατζηιωάννου: Το πρόσωπο πίσω από την Sprider

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων από την αρχή της κρίσης έχουν σημειώσει κάμψη που ξεπερνά αθροιστικά το 50%, γεγονός που έχει σαφώς επηρεάσει τόσο τα μεγέθη όσο και τη διάρθρωση του ελληνικού κλάδου ένδυσης.

Σε ότι αφορά την παραγωγή, αυτή σημείωσε στην ένδυση αύξηση κατά 2,4% έναντι πτώσης 16,8% το 2012. Στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή συνέχισε την πτωτική πορεία κατά 10,9% βελτιωμένη όμως έναντι του 2012 που η πτώση ήταν 17,9%.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε στην ένδυση οριακή αύξηση κατά 0,1% έναντι πτώσης 17,8% το 2012. Στην κλωστοϋφαντουργία ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 2,2%. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά σημείωσε πτώση 1,7% στην ένδυση και 2,5% στην κλωστοϋφαντουργία. Τέλος, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά σημείωσαν αύξηση κατά 2,3% στην ένδυση και κατά 0,1% στην κλωστοϋφαντουργία.