Ελληνικό εστιατόριο με τα καλύτερα θαλασσινά στη … Χαβάη!

Ελληνικό εστιατόριο με τα καλύτερα θαλασσινά στη … Χαβάη!

Ο Τζορτζ Μαυροθαλασσίτης θεωρείται ο καλύτερος ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Χαβάη.

Είσαι κολλημένος στην κίνηση, βιάζεσαι να πας στη δουλειά γιατί έχεις ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, ενώ παράλληλα περνούν αστραπιαία από το μυαλό σου όλες οι υποχρεώσεις που εκκρεμούν. Πόσες φορές δεν σκέφτηκες να μπορούσες ως δια μαγείας να δραπετεύσεις από την καθημερινότητά σου και να βρίσκεσαι σε ένα εξωτικό μέρος πίνοντας το αγαπημένο σου κοκτέιλ κάτω από τους κοκοφοίνικες; Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί εάν καταφέρουν έστω και μια φορά στη ζωή τους να επισκεφτούν ένα τέτοιο μέρος, υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι κάτι παραπάνω από τυχεροί αφού κατόρθωσαν να μείνουν εκεί μόνιμα, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Έλληνας ομογενής Τζορτζ Μαυροθαλασσίτης ο οποίος θεωρείται ως ο καλύτερος ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Χαβάη. Πρόκειται για έναν πολυβραβευμένο σεφ, παγκοσμίως γνωστό για τα εξαιρετικά του πιάτα, αλλά και επιτυχημένο επιχειρηματία. Το Chef Mavro, το οποίο αποτελεί δημιούργημά του, είναι το κορυφαίο εστιατόριο στη Χονολουλού, κατέχοντας το διάσημο βραβείο James Beard που θεωρείται το «Όσκαρ» των σεφ.

 

Η επαφή και ο πειραματισμός με άλλους πολιτισμούς ήταν κάτι που συνόδευε τον Τζορτζ σε όλη του τη ζωή. Γεννημένος στη Μασσαλία, από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, εξέφρασε από νεαρή ηλικία την ανάγκη να μυηθεί στον χώρο της μαγειρικής. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε καταξιωμένους σεφ όπως οι Jean και Pierre Troisgros, ο Gerard Vie και ο Alain Senderens το επόμενο βήμα ήταν να κεφαλαιοποιήσει τις γνώσεις του ανοίγοντας το πρώτο δικό του εστιατόριο στη Μασσαλία. Η μοίρα όμως επιφύλασσε άλλα σχέδια. Η μετεγκατάσταση και η επαγγελματική δραστηριοποίηση στη Χαβάη ήταν γεγονός αλλά δεν συνοδεύτηκε ευθύς εξ’ αρχής από το άνοιγμα ιδιόκτητου εστιατορίου. Για δέκα χρόνια ο Τζορτζ εργάστηκε σε ξένα εστιατόρια , μεταξύ των οποίων, το «La Mer» και το «Four Seasons Resort» στο Μάουι. Αφού έμαθε την χαβανέζικη αγορά και τις ιδιαιτερότητές της προέβη στο άνοιγμα ενός εστιατορίου, ονόματι «Chef Mavro», που φέρει το “παρατσούκλι” του.

Η πορεία του αξιοζήλευτη αν αναλογιστεί κανείς πως από το 2008 έως και το 2015 το εν λόγω εστιατόριο κερδίζει κάθε χρόνο την πιστοποίηση Five Diamonds από την American Automobile Association, ενώ είναι το μοναδικό εστιατόριο της Χαβάης που συγκαταλέγεται στα 40 καλύτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις διακρίσεις του έρχονται να προστεθούν η επιλογή του στα «10 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο» από το Fodor’s guidebooks, στα «10 καλύτερα εστιατόρια θαλασσινών στις Η.Π.Α.» από το Gayot., καθώς και η βράβευση από τον οργανισμό United Fresh για τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαυροθαλασσίτης είναι ιδρυτικό μέλος του «Hawaii Regional Cuisine» και έχει αναγνωριστεί από το Wine Spectator ανάμεσα στους 11 πιο σημαντικούς Γάλλους σεφ που εργάζονται στην Αμερική, με το όνομά του να φιγουράρει δίπλα σε εκείνα των Alain Ducasse, Daniel Boulud και Joel Robuchon.

Το 2009, δημιούργησε το «Restaurant Reality», ένα πρόγραμμα για φοιτητές μαγειρικής που εστιάζει στην τοπική κουζίνα και στα αγροκτήματα, ενώ πριν από λίγο καιρό επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες λανσάροντας στην αγορά την δική του μάρκα καφέ, την Chef Mavro Signature LION Organic Kona.