Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων που «αργοπεθαίνουν»

Ελληνικό αίτημα στην Κομισιόν για άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων που «αργοπεθαίνουν»
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Σύμφωνα με όσα είπε στη βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει στα χέρια της συγκεκριμένο αίτημα για όσες επιχειρήσεις έχουν εξαιρεθεί από τα υπάρχονται χρηματιοδοτικά εργαλεία.

Αίτημα χρηματοδότησης προβληματικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαιρούνται σήμερα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί, κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα είπε στη βουλή την Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Ενίσχυση επιχειρήσεων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων”, “στις 12 Ιουνίου με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου αναφορικά με την προβληματικότητα των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή των επιχειρήσεων ως 50 εργαζομένους. Προτείνει η Κομισιόν -δεν έχει υιοθετηθεί- μικρές εταιρείες ως 50 εργαζομένους να βγουν από την πρόβλεψη της προβληματικότητας”.

Πάνω σε αυτή την πρόταση της Κομισιόν, η Ελληνική πλευρά ζήτησε το όριο να αυξηθεί στα 250 άτομα. Αυτό, είπε ο υφυπουργός “ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να εγκριθεί, οπότε όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα περιλαμβάνουν και αυτές τις επιχειρήσεις, εφόσον αυτό εγκριθεί από την Επιτροπή”.

Αναφερόμενος ειδικά για ΜμΕ προβληματικές επιχειρήσεις ο κ Τσακίρης ανέφερε πως στις 12 Ιουνίου 2020 με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ειδικά για το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος ο υφυπουργός απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «από το 2014 υπάρχει το πλαίσιο για τις προβληματικές, το οποίο όμως δεν αφορά ΔΕΚΟ. Αφορά μόνο ιδιωτικές προβληματικές. Συνεπώς η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ δεν εμπίπτουν σ’ αυτό το πλαίσιο. Στο καινούργιο, προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, το οποίο ισχύει για την πανδημία, έως αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ενταχθούν ΔΕΚΟ, δεν συμπεριλαμβάνονται. Δεν το δέχεται αυτό η Κομισιόν. Αν πάμε είτε με τη ΛΑΡΚΟ είτε με τη ΔΕΗ, θα μας κόψουν την ενίσχυση αυτή»