Το «Ελληνικό Μανιφέστο» της startup επιχειρηματικότητας

Το «Ελληνικό Μανιφέστο» της startup επιχειρηματικότητας

Δεκατρείς καινοτόμοι οργανισμοί και επιχειρήσεις παρουσίασαν το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της startup επιχειρηματικότητας, υπό τον τίτλο «Ελληνικό Μανιφέστο για τη νεοφυή Επιχειρηματικότητα» (Greek Start-Up Manifesto), παρουσίασαν σήμερα δεκατρείς καινοτόμοι ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την εξειδίκευση του αντίστοιχου ευρωπαϊκού κειμένου (EU Startup Manifesto), στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη (όπως Spotify, Rovio, Tuenti κ.α.), και το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 6.000 στελέχη και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Κατά την παρουσίαση του ελληνικού Μανιφέστου, η ομάδα εργασίας έδωσε έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στη λειτουργία μίας επιχείρησης, στην προστασία των δεδομένων, στις εθνικές διαδικτυακές υποδομές, και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές startups.

Ο Δημήτρης Τσίγκος, επικεφαλής της Start Tech Ventures, πρόεδρος της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων και μέλος της ομάδας του ελληνικού Μανιφέστου, τόνισε, ότι «σε μια περίοδο που η Ελλάδα χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τη μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων να συντονίζουν τις προσπάθειές τους και να καταλήγουν σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη βιώσιμης νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Οι 13 καινοτόμοι φορείς, που απαρτίζουν την ομάδα εργασίας του «Greek Start-Up Manifesto» είναι οι: Antcor, Aventurine, Corallia, Helic, Intale, Nessos, Persado, Planetek Hellas, Pollfish, TalentLMS, Telesto, Ubitech και Wings ICT Solutions.

Η παρουσίαση έγινε στο κέντρο καινοτομίας του συνεργατικού καινοτομικού σχηματισμού Corallia, στο α1•innohub, στο Μαρούσι, με την παρουσία ξένων εκπροσώπων του χώρου.

Το Corallia, που στηρίζει την όλη προσπάθεια, είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters), με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή.

Ήδη έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου). Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται τη λειτουργία τριών κέντρων καινοτομίας σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας, το α1●innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική), το π1●innohub (Καστρίτσι, Πάτρα, Δυτική Ελλάδα) και το υπό κατασκευή α2●innohub (Μαρούσι, Αθήνα, Αττική).

Διαβάστε ακόμη:

Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013

O «γκουρού» των επενδύσεων σε startups

Τα μυστικά της χρηματοδότησης από angel investors

Σαμαράς: «Θα επενδύσουμε 1,3 δισ. ευρώ σε startups μέχρι το 2020»

Τα startups των δέκα δισ. δολαρίων!