Ελληνικό πλοίο διερευνάται ως ύποπτο για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στη Βραζιλία

Ελληνικό πλοίο διερευνάται ως ύποπτο για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στη Βραζιλία
epa07962994 Volunteers help in the work to recover oil at the Itapuama beach, in Cabo de San Agostinho, Brazil, on 30 October 2019. (issued 31 October 2019). Volunteers at the north-east beaches joined officials in helping to collect the oil from the spills on the beaches, a phenomenon affecting the tourism in the region. EPA/DIEGO NIGRO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας και πού οδηγούν οι έρευνες - Σημαντική η περιβαλλοντική καταστροφή κατά μήκος των ακτών της χώρας.

Έρευνες ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας για ένα πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο φέρεται να ευθύνεται για πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση 700 χιλιομέτρων από τις ακτές της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν την πιθανή πηγή της πετρελαιοκηλίδας χρησιμοποιώντας δεδομένα ωκεανογραφικά και γεω-εντοπισμού, σύμφωνα με τα οποία το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να ήταν το μόνο που έπλεε στην περιοχή κατά τη στιγμή που ξεκίνησε η πετρελαιοκηλίδα.

Οι αρχές της Βραζιλίας δεν κατονόμασαν το πλοίο, ωστόσο σε εισαγγελικό έγγραφο που κατάφερε να αποκτήσει το Reuters αναφέρεται το πλοίο “Bouboulina” που ανήκει στην ελληνική Delta Tankers Ltd. Σύμφωνα με την αστυνομία, από το πλοίο φαίνεται να διέρρευσε αργό πετρέλαιο κατά μήκος 700 χιλιομέτρων το διήμερο 28 και 29 Ιουλίου. Το πλοίο είχε φορτώσει πετρέλαιο στο λιμάνι του Σαν Χοσέ στη Βενεζουέλα και είχε ως προορισμό τη Σιγκαπούρη.

«Το πλοίο με ελληνική σημαία κατέπλευσε στην Βενεζουέλα στις 15 Ιουλίου, όπου έμεινε για τρεις μέρες και στην συνέχεια απέπλευσε για την Σιγκαπούρη, με ενδιάμεση στάση στην Νότια Αφρική. Η υπό έρευνα κηλίδα πρέπει να δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

Σε δήλωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα και πραγματοποιούνται έρευνες σε διευθύνσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο που συνδέονται με ελληνική εταιρεία. Οι αρχές της Βραζιλίας ζήτησαν την συνδρομή διεθνών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της Interpol, προκειμένου να ερευνήσουν το πλοίο, το πλήρωμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, αναφορές για την πετρελαιοκηλίδα είχαν γίνει σε εννέα πολιτείες και 94 πόλεις, ενώ περισσότερα από 81 ζώα πέθαναν και περισσότερα από 107 επηρεάστηκαν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι έχουν συλλέξει περισσότερους από 2.000 τόνους λυματολάσπης από τις ακτές.