Η έλλειψη απάντησης είναι τελικά πάντα συνώνυμο της «απόρριψης»;

Η έλλειψη απάντησης είναι τελικά πάντα συνώνυμο της «απόρριψης»;

Κάντε τα αδύνατα δυνατά για να έχετε τη θετική απάντηση που κυνηγάτε.

H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Συζητώντας με μια φίλη για τα επαγγελματικά μας, προέκυψε το παράπονο της απογοήτευσης που πρέπει να αντιμετωπίσει όταν κάνει μια προσφορά σε νέο πιθανό πελάτη και δεν παίρνει απάντηση. Φυσικά, δεν είναι η μόνη που το σκέφτεται, ούτε η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία. Αναρωτιέμαι  όμως, πόσοι ακόμα έχουν σκεφτεί πως η έλλειψη απάντησης είναι συνώνυμο με τη λέξη «απόρριψη».

Στις συνεντεύξεις σίγουρα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το βλέπουμε καθημερινά με όσους υποψηφίους μιλάμε.

Όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις! Κάποιοι επαγγελματίες που μπορεί να μην έχουν απαντήσει, αλλά δεν έχουν προλάβει καν να πάρουν απόφαση απόρριψης/αποδοχής της υποψηφιότητάς σας ή της προσφοράς που κάνατε.

Για πολλούς η έλλειψη απάντησης μετά από ημέρες σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται, οπότε αφήνουν την ευκαιρία χωρίς μια δεύτερη προσπάθεια… ΛΑΘΟΣ!! Επικροτώ καθημερινά, τους υποψηφίους που όταν δουν πως έχει περάσει το χρονικό διάστημα που συμφωνήσαμε πως θα έχουν νέα μας, καλούν, ενδιαφέρονται, δεν θεωρούν δεδομένο πως βρέθηκε άλλος για τη θέση.

Όταν θέλουμε κάτι πολύ το κυνηγάμε!

Οπότε, αν δεν πήρατε απάντηση στο πρώτο e-mail, ξαναστείλτε μετά από λίγες ημέρες (δύο εβδομάδες είναι μια σωστή περίοδος αναμονής για απάντηση). Και προσπαθήστε ξανά μετά από ακόμα λίγες ημέρες. Αν πάλι δεν έχετε νέα τους, καλέστε τους και αφήστε μηνύματα μέχρι να σας πάρουν πίσω ή να τους πετύχετε στη γραμμή.

Διαβάστε ακόμη: Καλή ψυχολογία το Α και Ω όταν ψάχνεις δουλειά

Είμαι σίγουρη πως η ιδέα αυτή φαντάζει κουραστική, αλλά πιστέψτε με, εννέα στις δέκα φορές ο παραλήπτης του e-mail σας ή δεν το έχει δει καθόλου ή έχει αλλά 9.999 e-mails σαν τα δικά σας και δεν θυμάται ποιος είστε με το πρώτο e-mail, ούτε με το δεύτερο, ούτε με το τρίτο. Όταν όμως δει την πρότασή σας και την επιμονή σας, ίσως εκτιμήσει κάτι σε σας και το γεγονός πως πιστεύετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας.

Οπότε, όταν έχετε κάποιο σχέδιο και η επιτυχία του κρίνεται από την απάντηση ενός τρίτου ατόμου, κάντε τα αδύνατα δυνατά να έχετε τη θετική απάντηση που κυνηγάτε.

Θυμηθείτε πως κανείς δεν έφτασε εκεί που βρίσκεται με την πρώτη και σίγουρα δε σταμάτησε να κυνηγάει το όνειρό του. Οπότε, γράψτε σε ένα χαρτί την λέξη «ΕΠΙΜΟΝΗ», και κολλήστε την στον υπολογιστή σας, σε εμφανές σημείο. Κάθε μέρα, όλη μέρα, ό,τι σκέφτεστε θα πρέπει να ξεκινάει με τη λέξη αυτή.

Είναι ο λόγος για τον οποίο θα σας διαλέξει οποιοσδήποτε ως πιθανό συνεργάτη ή υπάλληλο.  Ακόμα και όχι να πουν, τουλάχιστον θα έχετε μια απάντηση από ΕΝΑ πελάτη. Αλλά πρέπει να έχετε την απάντηση προκειμένου να προχωρήσετε στον επόμενο, έως ότου κάποιος θέλήσει να επενδύσει σε εσάς.

Διαβάστε ακόμη: Οκτώ βήματα εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό με ασφάλεια

Γενικά, σε οποιοδήποτε τομέα θέλετε να πάτε μπροστά, προσωπικά ή επαγγελματικά, πρέπει να έχετε υπόψιν κάποια πράγματα:

1. Αν νομίζετε πως δεν υπάρχει κάτι ακόμα να κάνετε, ψάξτε ξανά, σίγουρα κάτι θα σκεφτείτε.

2. Αν επικοινώνησετε αρκετά, διπλασιάστε το, δεν έχετε κάνει ούτε το μισό από όσο χρειάζεται.

3. Ο κόσμος γυρίζει και χωρίς εσάς, είναι πιθανό να έχουν ξεχάσει την πρόταση που στείλατε. Δεν σημαίνει πως δεν τους ενδιαφέρει, ίσως όμως τους πετύχατε σε περίοδο με πολλά πιο άμεσα project. Σε κάθε νέα προσπάθεια επικοινωνίας, στείλτε και το προηγούμενο μήνυμά σας για να έχουν ολόκληρη την ιστορία διαθέσιμη μπροστά τους.

4. Μην κολλήσετε μόνο στο e-mail και στο τηλέφωνο, κάντε προσπάθειες επικοινωνίας και με άλλα μέσα (Linkedin, twitter, Facebook).

5. Πριν πάρετε απάντηση (διότι δεν ξέρετε όταν απαντήσουν αν θα δεχτούν να συνεργαστούν), έχετε στο μυαλό σας το back-up σχέδιο. Ποιος είναι ο επόμενος πελάτης/εταιρεία που σας ενδιαφέρει; Πως θα κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους; Ξεκινήστε να δουλεύετε σε αυτό, ενώ παράλληλα περιμένετε νέα από τον πρώτο.

6. Πάντα, μα πάντα, να ευχαριστείτε το άτομο που σας απάντησε, ανεξάρτητα με το ποια ήταν η απάντηση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, αν κάποιος ασχολήθηκε με εσάς πρέπει να το εκτιμήσετε, διότι οι καλοί τρόποι δεν ξεχνιούνται, ειδικά στον επαγγελματικό χώρο.

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr)

Διαβάστε επίσης: Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το LinkedIn