Έλον Μασκ κατά Τραμπ; «Μεγάλο ή όμορφο, όχι και τα δύο» το νομοσχέδιο δαπανών
- 28/05/2025, 13:20
- SHARE

Σπάνια δημόσια κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ο Έλον Μασκ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που προώθησε ο Λευκός Οίκος και εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επικεφαλής της Tesla δήλωσε «απογοητευμένος» από το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως υπερβολικά δαπανηρό και αντίθετο στους στόχους λιτότητας.
«Ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι μεγάλο ή όμορφο, αλλά δύσκολα και τα δύο», σχολίασε με νόημα ο Μασκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση ενισχύει το δημοσιονομικό έλλειμμα και υπονομεύει την προσπάθεια του Υπουργείου Αποδοτικότητας της Κυβέρνησης (DOGE), του οποίου ηγείται, να μειώσει δραστικά τις ομοσπονδιακές δαπάνες.
Ο Μασκ ανέλαβε το DOGE με υπόσχεση εξοικονόμησης 2 τρισ. δολαρίων και έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση λειτουργιών σε 11 ομοσπονδιακές υπηρεσίες, με αποχωρήσεις 250.000 υπαλλήλων. Παρότι υποστηρίζει ότι εξοικονόμησε 160 δισ. δολάρια, ανεξάρτητες εκτιμήσεις όπως εκείνες του μοντέλου Penn Wharton δείχνουν πως οι συνολικές κρατικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το μεγανομοσχέδιο, που περιλαμβάνει κομβικά σημεία της εσωτερικής ατζέντας Τραμπ για φορολογία, μετανάστευση και Medicaid, οδεύει πλέον στη Γερουσία, όπου η ψήφισή του παραμένει αβέβαιη. Η δημόσια αντίδραση του Μασκ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση, ενώ Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως ο Ρον Τζόνσον, πιέζουν για βαθύτερες περικοπές ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα.
Η δήλωση του Μασκ, που θα προβληθεί ολόκληρη σε συνέντευξή του στο CBS την Κυριακή, έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και ερωτημάτων για την κατεύθυνση της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής.